Україну зобов'язали лібералізувати енергоринок до 2015 року

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 13:43

Члени Енергетичного Співтовариства мають імплементувати Третій пакет з лібералізації енергетики ЄС до своїх ринків газу та електроенергії до січня 2015 року.

Рішення про це було прийнято напередодні на раді міністрів Енергетичного Співтовариства, передає "Українська енергетика".

Албанія, Боснія, Хорватія, Молдова, Чорногорія, Сербія, Україна, а також самопроголошена держава Косово та Македонія є дев’ятьма договірними сторонами Енергетичного Співтовариства, органу, який було створено з ЄС в прагненні розширити внутрішній енергетичний ринок.

"Сьогодні ми створили фундамент для єдиного енергетичного ринку, який одного дня сягатиме від Дубліна до Кишинева та від Тірани до Хельсінкі", - сказав президент Енергетичного Співтовариства Валеріу Лазар.

Реклама:

"Наслідки пакету далекосяжні. Ми не тільки маємо переглянути наші закони, але також будуть фундаментальні зміни в ринкових структурах", - додав він.

Рішення Ради Міністрів встановлює кінцеві терміни для виконання ключових положень, таких як правила щодо поділу транспортування та постачання, а також сертифікація операторів транспортних систем третіми країнами.

Рішення також пояснює роль інституцій Енергетичного Співтовариства в імплементації прийнятих правил.

Рада Міністрів наголосила на потребі почати приведення кодексів регіональних мереж у відповідність з європейськими без зволікань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: