США "газифікують" новий Шовковий шлях

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 12:10

Вашингтон підтримує ідею відродження Шовкового шляху, що колись забезпечував торгівлю між Азією і Європою.

"Ідея нового Шовкового шляху - це шлях економічного розвитку і процвітання важливого регіону, що простягається від Центральної Азії до Нью-Делі", - заявив спецпредставник США з Афганістану і Пакистану Марк Гроссман, передає "Інетрфакс-Україна".

Таджикистан, за словами Гроссмана, цю ідею підтримав.

"Як сказав президент Рахмон, це шлях возз'єднання Центральної та Південної Азії", - додав американський дипломат.

Реклама:

Щоб обговорити цю ідею з уряди Афганістану та його сусідів, а також представниками США, Росії та ЄС зберуться на конференціях в Стамбулі 2 листопада 2011 року і Бонні 5 грудня 2011 року.

Ідея конференцій полягає в тому, щоб "продемонструвати підтримку Афганістану в його становленні як безпечного, стабільного і процвітаючої держави всередині безпечного, стабільного і процвітаючого регіону".

Проекти з будівництва трансафганського газопроводу з Туркменістану до Пакистану та Індії (TAPI), а також ліній електропередач з Киргизії і Таджикистану в Афганістан і Пакистан (CASA-1000), Гроссман називає ланками шляху, що відроджується.

Великий шовковий шлях був караванний шляхом, що тягнувся від Східного Китаю до Середземномор'я.

Шлях проіснував з другого століття до нашої ери до п'ятнадцятого століття, коли морська торгівля зробила каравани непотрібними.

У наш час "Шовковий шлях" став терміном, що позначає інтеграцію в світову економіку і торгівлю між країнами всередині Азії та азіатських держав з європейськими.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!