Найбільший світовий експортер нафти стоїть на порозі війни

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 10:58

Східна провінція Саудівської Аравії, де зосереджені основні нафтові запаси королівства, опинилася на порозі громадянської війни між сунітами і шиїтським меншістю, за якою стоїть Іран.

Якщо хвиля арабських революцій перекинеться на королівство, це може підірвати ринок нафти, поставивши світ на межу економічного колапсу.

Втім, експерти переконані, що США цього не допустять, передає "Комерсант-Україна".

Шиїти Саудівської Аравії вийшли цього тижня на вулиці міста Ель-Катіф, протестуючи проти розгону мирної демонстрації в сусідній Ель-Аваміі. Влада застосувала силу - як стверджують представники поліції, у відповідь на "агресивні дії натовпу", але несподівано зустріла організовану збройну відсіч.

Реклама:

"Арабська весна", що призвела до падіння режимів в Тунісі, Єгипті та Лівії, не залишила осторонь і королівство. У лютому та березні по Східній провінції, що є найбільшою і найбагатшою нафтою, прокотилася хвиля виступів шиїтів, які вважають себе жертвами дискримінації.

Влада ж переконана, що за бунтівниками стоїть Тегеран.

Шиїтське населення сконцентровано саме в Східній провінції, а в деяких районах, де розташовані найважливіші родовища, становить більшість.

Якщо почнеться збройний заколот, а Тегерану, як вважають аналітики, цілком під силу його організувати, це завдасть серйозного удару по економіці королівства - нафта і нафтопродукти забезпечують 90% його експортних доходів.

Боротьба Ер-Ріяда з Тегераном за вплив в ісламському світі йде не одне десятиліття. Саудівські принци не раз закликали США завдати удар по Ірану.

Опитані виданням експерти сходяться на думці: якщо конфронтація між Тегераном і Ер-Ріяд зайде надто далеко, якщо під загрозою опиняться територіальна цілісність Саудівської Аравії та поставки нафти з регіону, США не залишаться осторонь.

Незважаючи на тертя, що виникли після терактів 11 вересня 2011 року, Ер-Ріяд залишається ключовим союзником американців в регіоні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!