"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд терміново позичає 4 мільярди гривень

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 09:05

Мінфін 7 жовтня 2011 року проведе позапланові аукціони з розміщення п'яти- та десятирічних річних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) з валютною прив'язкою.

Обсяг пропозиції на кожному аукціоні складе по 2 мільйони штук або 2 мільярди гривень за номіналом, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На дебютних аукціонах з розміщення ОВДП з валютною прив'язкою 4 жовтня 2011 року Мінфіну вдалося розмістити трирічні і п'ятирічні облігації з дохідністю відповідно 8,22% і 8,75% річних: обсяг продажів трирічних облігацій склав 661,09 мільйона гривень, п'ятирічних - 200 мільйонів гривень.

Запропоновані до продажу десятирічні облігації попитом не користувалися.

Реклама:

Уряд дозволив випуск ОВДП з валютною прив'язкою постановою від 28 вересня 2011 року.

Згідно з нею, індексація номінальної вартості такої облігації здійснюється на дату її погашення відповідно до зміни середньозваженого курсу гривні до долара США на міжбанківському ринку за календарний місяць, що передує первинного розміщення і погашення облігацій.

У разі зміцнення курсу гривні до долара номінальна вартість індексуватися не буде. Виплата купону здійснюється раз на півроку і без урахування зміни курсу гривні до долара.

На думку експертів, випуск ОВДП з валютною прив'язкою міг би бути цікавий банкам з іноземним капіталом для формування ними резервів за валютними зобов'язаннями, які раніше формувалися у валюті і які тепер Нацбанк зобов'язав формувати у гривні.

Уряд планує в 2011 році розмістити ОВДП на суму 45,6 мільярда гривень. Обсяг продажів ОВДП з початку 2011 року досяг 19,83 мільярда гривень.

Крім того, з початку року уряд випустив ОВДП приблизно на 12,5 мільярда гривень в рамках капіталізації НАК "Нафтогаз Україна" і підконтрольних державі банків.

Останні місяці обсяг продажів на первинних аукціонах впав до мінімуму, тому що покупці вважають заниженими пропоновані Мінфіном ставки.

Усього в обігу на 3 жовтня 2011 року, згідно з даними Нацбанку, знаходяться ОВДП на загальну номінальну суму 145,16 мільярда гривень, з яких Нацбанку належить 77,29 мільярда гривень, банкам – 56, 55 мільярда гривень, нерезидентам - 5,13 мільярда гривень.

При цьому за два останні місяці портфель нерезидентів зменшився на 2,5 мільярда гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!