Болгарія подала в суд на Росію через АЕС

Четвер, 6 жовтня 2011, 19:24

Болгарія подала в суд на російський "Атомстройекспорт" за затримку оплати обладнання в рамках проекту будівництва атомної електростанції в Белене.

Про це повідомив міністр економіки і енергетики Болгарії Трайков Трайков, передає Reuters.

Болгарська держкомпанія NEK об'єдналася з "Атомстройекспортом" в 2006 році для будівництва двох реакторів по 1.000 мегават, але проект був заморожений через цінові розбіжності в Москвою, проблеми з фінансуванням і побоювань за безпеку.

"У п'ятницю NEK подала позов до арбітражного суду, який базується в Женеві", - повідомив Трайков в телеінтерв'ю, не вдаючись у подробиці. NEK була недоступна для коментарів.

Реклама:

Софія вирішила подати в суд на "Атомстройекспорт" після того, як компанія відмовилася відкликати претензію на суму 58 мільйонів євро до NEK за затримку платежів за проектом.

За заявою NEK, "Атомстройекспорт", в свою чергу, повинен їй понад 60 мільйонів євро за викуп застарілого обладнання на Белене, яке не буде використовуватися в нових реакторах.

Минулого тижня Болгарія відклала ухвалення рішення про будівництво АЕС Белене до кінця березня 2012 року.

Після ядерної катастрофи у Японії екологи і різні лобі посилили тиск на Болгарію з метою переконати її відмовитися від проекту.

На думку Росії, АЕС обійдеться в 6,3 мільярда євро, на думку Болгарії - не більше 5 мільярдів, а за оцінкою аналітиків - понад 10 мільярдів євро.

"Рішення по використанню таких величезних коштів не можна приймати з закритими очима", - сказав Трайков.

Брюссель і Вашингтон попередили Болгарію, що будівництво АЕС посилить її енергозалежність від Росії, яка поставляє майже весь споживаний в Болгарії газ і контролює єдиний великий болгарський НПЗ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!