"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Фірташ може витіснити "Нафтогаз" з ринку

Середа, 5 жовтня 2011, 16:57

Вищий господарський суд поставив крапку у розгляді справи про участь НАК "Нафтогаз України" в СП "УкрГаз-Енерго".

Як і очікувалося, він відхилив касацію "Нафтогазу" і уряду на рішення Київського апеляційного госпсуду від 30 червня. Відтепер "Нафтогаз" не є засновником "УкрГаз-Енерго".

"Нафтогаз" втратив близько 2 мільярдів гривень дивідендів від діяльності СП в 2006-07 років.

За словами директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, Вищий госпсуд мотивував своє рішення тим, що "Нафтогаз" не узгодив у Мінпаливенерго свою участь у створенні СП.

Реклама:

"За іронією долі, саме з такими аргументами вступили юристи "Нафтогазу" в тяганину, спрямовану на припинення діяльності "УкрГаз-Енерго" в 2008 році. Аналогічна мотивування містилася і в позові співзасновників "УкрГаз-Енерго", які вимагали виключення "Нафтогазу" зі складу акціонерів СП".

Після того, як Київський апеляційний госпсуд 30 червня став на сторону позивача у даній справі, його результат був вирішений наперед.

"Касація, підготовлена юристами "Нафтогазу", повинна була лише забезпечити юридичну чистоту рішення суду вищої інстанції", - додав Марунич.

За його словами, наслідки від програної справи для "Нафтогазу" є невтішними.

"По-перше, НАК позбувся права вимоги близько 2 мільярдів гривень дивідендів від діяльності СП в 2006-07 роках. Ці кошти, які фактично залишилися в розпорядженні другого акціонера СП - RosUkrEnergo, могли бути використані для поліпшення фінансового стану самого НАКу", продовжив Марунич

"По-друге, "УкрГаз-Енерго" отримало непогані шанси відсудити значні обсяги природного газу, на які компанія претендує з 2008 року. У січні 2008 року "УкрГаз-Енерго" вимагало від "Нафтогазу" відшкодувати їй 9 мільярдів кубометрів газу, що знаходяться в підземних газосховищах", - додав він.

Основним же наслідком рішення Вищого господарського суду стало завершення процесу витіснення державного "Нафтогазу" з створюваного ринку природного газу в Україну, переконаний експерт.

В роки своєї активної роботи "УкрГаз-Енерго" фактично позбавила "Нафтогаз" можливості поставляти газ промисловим підприємствам - єдиної категорії споживачів, що забезпечувала прибутковість продажу палива.

"В даний час, коли втратили силу всі введені урядом Тимошенко обмеження на діяльність недержавних суб'єктів на ринку газу, УГЕ з легкістю може повернути собі значну частку ринку газопостачань. Єдиним необхідною умовою для цього є досягнення домовленостей з "Газпромом" - монополістом з імпорту газу в Україну", - підкреслив експерт.

"Враховуючи інтерес "Газпрому" до роздрібних ринків газу суміжних країн, ймовірність досягнення такого компромісу є досить високою. Офшорні структури Фірташа можуть запропонувати "Газпрому" придбані ними протягом останніх років пакети акцій у регіональних газопостачальних компаніях Україні", - додав він.

Фірташ оцінював свою частку на ринку регіональних поставок газу в 2 / 3 від його загального обсягу.

"Не виключено, що можливість даної операції обговорюється в ході численних візитів офіційних представників України до Москви. Повноцінне входження «Газпрому» на український ринок газу може бути запропоновано як додаткова поступка з українського боку", - припустив Марунич.

Продаж Фірташем половини у трейдері УГЕ і контрольованих ним регіональних газопостачальних компаній дозволить "Газпрому" створити повноцінну схему поставок газу кінцевим споживачам в Україну, переконаний він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!