Moody's понизило рейтинг Італії

Середа, 5 жовтня 2011, 10:28

Moody's в ніч на середу 5 жовтня 2011 року знизило рейтинг держоблігацій Італії до рівня "A2" з "Aa2", прогноз "негативний".

Про це йдеться у повідомленні рейтингового агентства, передає УНІАН.

Згідно з класифікацією Moody's зниження рейтингу суверенних цінних паперів означає зниження суверенного кредитного рейтингу країни.

Водночас короткостроковий рейтинг підтверджений на рівні "Prime-1".

Реклама:

Пониження рейтингів, пояснило агентство, стало завершенням процесу перегляду, який почали 17 червня 2011 року.

Тоді Moody's попередило про можливість зниження рейтингу держави, вказавши на структурні проблеми в макроекономічній ситуації, що негативно впливають на показники економічного зростання, високий рівень державного боргу тощо.

Проте, 17 вересня 2011 року Moody's повідомило про продовження на місяць періоду розгляду питання про пониження суверенного рейтингу Італії.

Як виявилося, експерти агентства змогли прийняти остаточне рішення раніше від останнього терміну.

Уряд Італії заявив, що рішення про зниження агентством Moody's рейтингу Італії не було несподіванкою.

У короткій заяві уряду, що поширена пізно увечері у вівторок 4 жовтня 2011 року за місцевим часом, сказано зокрема, що італійська влада намагається зробити усе можливе для скорочення дефіциту бюджету.

У середині вересня 2011 року італійські депутати прийняли урядовий декрет під назвою "фінансовий маневр", спрямований на скорочення держвитрат на суму майже 54,3 мільярда євро в період до кінця 2013 року.

Серед основних заходів "фінансового маневру" - підвищення на 1%, до 21%, ПДВ, введення на період до досягнення збалансованого бюджету додаткового "податку солідарності" у розмірі 3% для тих італійців, чий щорічний дохід перевищує 300 тисяч євро на рік, а також прискорення проведення пенсійної реформи.

20 вересня 2011 року агентство Standard & Poor's знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Італії на один ступінь - до "А" з "А+".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!