ВТБ продасть свою українську "дочку"

Середа, 5 жовтня 2011, 09:50

Російський банк ВТБ вирішив позбутися своєї  української "дочки" - БМ Банку.

"Ми хочемо сконцентрувати діяльність Банку Москви (БМ) в основному на Москві і Московській області і ще близько десяти регіонів, де він займає міцні позиції", - заявив голова правління банку ВТБ Андрій Костін, передає "Комерсант-Україна".

БМ Банк утримує всього 0,19% активів української банківської системи, тоді як вага українського ВТБ Банку більш істотна - 3,52% системи.

ВТБ вирішив купити Банк Москви в лютому 2011 року, коли той перебував на межі банкрутства. У результаті російське установа, якій в Україні належить ВТБ Банк, стала власником невеликого БМ Банку.

Реклама:

Тоді перший заступник голови правління ВТБ Віталій Фішер заявляв, що вони планують або залишити обидві установи працювати окремо, або злити їх в одну структуру.

Російський ВТБ консолідував до поточного моменту більше 75% акцій Банку Москви, отримавши від уряду Росії на його оздоровлення близько дев'яти мільярдів доларів.

Голова правління БМ Банку Віталій Ломакович каже, що ВТБ поки не повідомляв їм про можливий продаж установи.

За словами Костіна, іноземними "дочками" Банку Москви вже цікавляться великі російські гравці, зокрема "Альфа-банк".

ВТБ і Банк Москви вийшли в Україну в 2005 році: ВТБ зареєстрував Внешторгбанк, а Банк Москви - БМ Банк, заявивши про намір вивести його в топ-30.

Через шість років заклад знаходиться в середині третьої групи з активами в 2,96 мільярда гривень і регулятивним капіталом на 1 липня 2011 року в 439 мільйони гривень. Його прибуток за підсумками I півріччя склала всього 100 тисяч гривень, філійна мережа - 44 відділення.

Знайти покупця на БМ Банк буде непросто.

"Зараз на ринку нестабільна ситуація і продати установа буде дуже важко. Навряд чи хтось зацікавиться банком у поточних умовах. Оцінити його справедливу вартість сьогодні складно", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин.

ВТБ Банк уже стикався з аналогічною ситуацією кілька років тому. Після завершення операції з купівлі банку "Мрія" в 2006 році він мав намір продати Внешторгбанк.

Однак це йому не вдалося, і в 2007 році відбулося об'єднання двох активів під брендом ВТБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!