"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мита на агропродукцію порушують Податковий кодекс - експерти

Вівторок, 4 жовтня 2011, 14:41

Розроблений Мінекономрозвитку законопроект, що передбачає продовження дії експортних мит на пшеницю, ячмінь і кукурудзу на рік - до 1 січня 2013 року, порушує основні принципи Податкового кодексу.

Так вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

"Пунктом 4.1.9. статті чотири Податкового кодексу України встановлено принцип стабільності податкового законодавства. Зміни до будь-яких елементів податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки ", - вважає партнер правової групи" Павленко і Побережнюк "Лариса Побережнюк.

За її словами, встановлення нових експортних мит і продовження дії вже введених мало відбуватися до 1 червня 2011 року.

Реклама:
Побережнюк також зазначила порушення ще одного принципу, закріпленого в Податковому кодексі - нейтральність оподаткування.

"Цей принцип передбачає, що податки та збори повинні встановлюватися у спосіб, що не впливає на збільшення або зменшення конкурентоспроможності платника податків", - зазначає експерт.

"Введення експортних мит призводить до значного зменшення експорту: українські експортери змушені збільшувати ціни, що призводить до їх неконкурентоспроможності на зовнішніх ринках", - повідомила Побережнюк.

Юрист адвокатського об'єднання "Волков і партнери" Андрій Заблоцький, в свою чергу, висловив думку, що продовження чинних і введення нових експортних мит може бути негативно сприйняте партнерами України з СОТ.

"Умови приєднання України до СОТ не містять прямої заборони використання експортних мит. Однак у звіті робочої групи про приєднання України до СОТ, у четвертому розділі, зазначено, що експортні мита можуть бути перешкодою для міжнародної торгівлі, а тому повинні бути знижені", - підкреслив Заблоцький.

На його думку, введення експортних мит менше викривлює торгівлю, ніж квотування та ліцензування експорту, але загалом мита не сприяють позитивній динаміці розвитку ринку сільгосппродукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!