"Дельта банк" збільшує статутний капітал заради "Нафтогазу"

Вівторок, 4 жовтня 2011, 11:39

Збори акціонерів "Дельта банку" 29 вересня 2011 року ухвалили рішення про проведення додаткової емісії акцій банку на суму 1,5 мільярда гривень.

Підписка на акції буде проведена в період з 14 листопада 2011 року по 12 січня 2012 року, пише "Комерсант-Україна".

Це найбільше збільшення капіталу банку, який виросте в 2,8 раза  і дозволить йому збільшити свої активні операції.

"Акціонери банку не зміняться після цієї емісії", - заявив глава наглядової ради Микола Лагун.

За даними НБУ, на 1 липня 2011 "Дельта банк" займав 16-е місце за активами із власним капіталом 976,51 мільярда гривень і статутним - 827 мільйона гривень.

Реклама:

Офіційними власниками банку є Микола Лагун - 69,89% акцій і американська компанія Cargill Financial Services International Inc.

"Дельта банк" створювався в 2006 році як заклад, що спеціалізується на видачі споживчих кредитів.

Однак у 2009 році банк вирішив стати універсальним, активно кредитувати реальний сектор економіки, і в поточному році портфель його роздрібних кредитів став менше корпоративного.

Крім того, установа стала купувати активи інших банків, на що потрібен додатковий капітал. 

"Дельта банк" отримав портфель кредитів ліквідованого Укрпромбанку, а зараз претендує на купівлю портфеля проблемних кредитів Укрсиббанку обсягом близько одного мільярда доларів.

Лагун не заперечує, що в разі отримання кредитів Укрсиббанку економічний норматив адекватності капіталу (Н2) його установи може бути порушений.

"Докапіталізація пов'язана в тому числі з неорганічним зростанням банку, - сказав він .- Але банк буде розвиватися й органічно зважаючи на початок сезону активної видачі кредитів. Зараз регулятивний капітал банку 1,8 мільярда гривень, тому адекватність його - вище 20%", - зазначив Лагун.

Банкіри говорять, що зараз "Дельта банк" поряд з держбанками фактично став агентом НБУ з фінансової підтримки стратегічних об'єктів. 

Зокрема, установа двічі купувало облігації "Нафтогазу" на загальну суму 8,5 мільярда гривень для того, щоб корпорація могла провести поточні платежі за російський газ.

Експерти не виключають збільшення подібних угод, що вимагають фінансування. 

"Зараз Дельта Банк прискорено видає кредити, і для того, щоб Нацбанк не був змушений застосувати до нього заходи впливу через неадекватність капіталу, його потрібно збільшити", - зазначив глава наглядової ради банку "Центр" Олександр Охріменко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!