"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд хоче торгувати вугіллям на біржі після приватизації

Понеділок, 31 жовтня 2011, 20:45

Україні в 2011-2012 роках має намір впровадити торги вугільною продукцією на біржових майданчиках, що дозволить забезпечити ринковий механізм ціноутворення на основі реального балансу попиту і пропозиції вугілля.

Такі терміни наводяться в затвердженій урядовим розпорядженням №1070-р від 26 жовтня 2011 року концепції переходу на біржову форму продажу вугілля, передає "Інтерфакс-Україна".

При цьому державу через уповноважений орган центральної виконавчої влади буде контролювати встановлення допустимого коридору коливання котирувань на вугільну продукцію енергетичного призначення з урахуванням його марки, а також формувати кваліфікаційні вимоги до учасників біржових торгів з метою зниження рівня спекулятивних намірів.

Згідно з концепцією, перехід на біржову форму продажу вугілля посприяє: встановлення справедливої ціни на основі реального балансу попиту та пропозиції на вугільну продукцію, виходячи з ринкової кон'юнктури; формуванню конкурентного середовища для покупців і продавців; спрощення процедури пошуку потенційних покупців та укладення договорів купівлі-продажу.

Реклама:

У документі наголошується, що існуюча централізована модель збуту вугільної продукції через держоператора "Вугілля України" вже неефективна і призводить до порушення балансу економічних інтересів виробників і споживачів через відсутність можливості встановлення ринкових цін, а також перехресного субсидування.

Уряд також відзначає, що для переходу на біржову форму продажу вугілля необхідно, починаючи з 2011 року, здійснити основні організаційні заходи, що стосуються процесу приватизації підприємств вугільної та енергетичного секторів економіки.

Як повідомлялося, стратегія економічних реформ президента Віктора Януковича на 2010-2014 року передбачає лібералізацію ринку вугільної продукції країни.

Ліквідувати держпідприємство "Вугілля України" планується в грудні 2012 року.

Прогнозні запаси вугілля в Україні становлять 117,5 мільярда тонн, у тому числі розвіданих - 56 мільярдів тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: