Думка експерта: Ріст ВВП має "випадковий" характер

Понеділок, 31 жовтня 2011, 17:06 -

Ріст ВВП України у третьому кварталі 2011 року у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року становив 6,6%.

"Загалом у третьому кварталі очікувався високий темп зростання ВВП, однак фактичні дані перевищили наш прогноз. Ключові галузі промисловості прискорили темпи зростання в другому кварталі, а новий урожай зернових став найбільшим за історію незалежної України, природно стимулювавши зростання всього аграрного сектора", - прокоментував аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

Другим чинником зростання ВВП було зростання споживчих витрат, що багато в чому пов'язане зі значним зниженням цін на овочі та фрукти, продовжив співрозмовник.

Так, зниження цін має сезонний характер, але у 2011 році воно було набагато більш суттєвим, ніж торік.

Реклама:

"Також позитивно на прискорення темпу зростання ВВП вплинуло скорочення інфляції. На кінець другого кварталу рівень споживчої інфляції становив 11,9%, а на кінець третього – 5,9%", - додав Іванець.

З іншого боку високий темп зростання ВВП зовсім не означає відсутність проблем в економіці.

"Парадоксально, але саме в третьому кварталі в України суттєво погіршилися інші макроекономічні індикатори, зокрема торгівельний та платіжний баланси, а також показники стабільності фінансової системи", - підкреслив експерт.

Серпень та вересень стали місяцями з найгіршим торгівельним балансом у 2010 році – дефіцит зовнішньої торгівлі товарами становив відповідно 1,4 та 1,3 мільярда доларів.

"При цьому у вересні на тлі зростання очікувань девальвації гривні суттєво скоротилися резерви, та з негативним сальдо був сформований платіжний баланс", - додав він.

"Ліквідність банківської системи звузилась до критичної, а кредитні ставки на міжбанківському ринку досягли 20-30%. Ці індикатори демонструють "випадковий" характер зростання ВВП, та підтверджують, що фундаментально економіка України не реформується та залишається доволі вразливою до коливань на світових ринках", - резюмував Іванець.

У третьому кварталі ці коливання були на руку Україні, але навряд чи їй буде везти так і надалі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: