"Дочка" "Нафтогазу" позичила у банку Фірташа 800 мільйонів

Понеділок, 31 жовтня 2011, 15:21

Дочірня компанія "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" 21 жовтня за результатами тендеру уклала низку угод на отримання кредитів на загальну суму 900 мільйонів гривень.

Всі лінії відкрито строком на 12 місяців. Вартість обслуговування кредитів становила 161,5 мільйона гривень.

Про це повідомляється у "Віснику державних закупівель", пишуть "Наші гроші".

ПАТ "Дочірній банк Сбєрбанку Росії" відкриє кредитну лінію у розмірі 100 мільйонів гривень. Вартістю обслуговування кредиту – 17,5 мільйона гривень, що еквівалентно 17,5% річних.

Реклама:

ПАТ "КБ "Надра" відкриє чотири лінії на 800 мільйонів гривень з вартістю обслуговування 144 мільйони гривень, що еквівалентно 18% річних.

По кожному з лотів забезпеченням кредиту є майнові права на отримання грошової виручки від реалізації природного газу власного видобутку за договором поставки природного газу "Нафтогазу України" з коефіцієнтом покриття 1:2.

Окрім цих банків у тендері взяв участь також банк "Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго, який був обов’язковим для процедури відкритих торгів другим учасником у кожному з лотів.

Майже у всіх випадках його пропозиція була дорожчою від пропозицій банку "Надра" у півтора рази.

В лоті на кредит у розмірі 100 мільйонів гривень "Надра банк" не брав участь і "Фінанси і кредит" подав пропозицію у розмірі 18 мільйонів гривень, тоді як єдиний конкурент Сбєрбанк запропонував 18,5 мільйона гривень.

Однак переможцем лоту було оголошено російський банк, з яким було укладено угоду з ціною обслуговування кредиту 17,5 мільйона гривень.

"Укргазвидобування" очолює Юрій Борисов, який до призначення працював в хімічному холдингу Ostchem з групи Дмитра Фірташа.

В 2011 році Фірташ через підконтрольну йому фірму Centragas Holding AG офіційно оформив контроль над "Надра банком".

Як повідомлялось, Фірташ активно скуповує підприємства хімічної галузі на гроші "Газпромбанку". Журналісти російської газети "Ведомости" з’ясували, що банк, який належить "Газпрому", відкрив на ці цілі кредитну лінію на 1 мільярд доларів.

Після масованих перевірок правоохоронців Олег Жеваго, який відповідав за банк "Фінанси і кредит", виїхав за кордон. А близькі до народного депутата Костянтина Жеваго (БЮТ) депутати Руслан Зозуля та Анжеліка Лабунська вийшли з фракції БЮТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!