Росія розраховує 15 грудня завершити процес вступу до СОТ

Понеділок, 31 жовтня 2011, 10:49

Росія розраховує завершити процес вступу до Світової організації торгівлі 15 грудня на міністерській зустрічі організації.

Про це на прес-конференції в Москві повідомив помічник президента РФ Аркадій Дворкович, передає УНІАН.

"Робоча група, якщо ми завершимо всі необхідні процедури, відбудеться вже 11 листопада, і якщо рішення робочої групи буде позитивним, то 15 грудня на міністерській зустрічі може завершитися процес вступу Росії до СОТ", - сказав Дворкович.

Він нагадав, що на зустрічі президент Швейцарії Мішлін Кальмі-Ре і президент РФ Дмитро Медведєв обговорили всі розбіжності Росії і Грузії.

Реклама:

За його словами, зараз президент Швейцарії перебуває в Тбілісі, де обговорить це питання з керівництвом Грузії.

"Сподіваємося почути результати цих консультацій найближчим часом. Якщо не буде ніяких серйозних змін у позиціях, думаю, є серйозні шанси завершити цей процес найближчим часом", - сказав він.

При цьому помічник президента РФ підкреслив, що питання про встановлення грузинського митного контролю на кордонах Росії з Абхазією і Південною Осетією як умова вступу Росії до СОТ не розглядається.

За його словами, йдеться про зовнішній моніторинг.

"У проектних документах, які розглядалися на зустрічі президентів Швейцарії і Росії, не було жодної згадки про митний контроль на кордонах (Південної Осетії та Абхазії)", - сказав Дворкович.

Він підкреслив, що Росія узгоджує всі позиції щодо СОТ з партнерами по Митному союзу.

За словами Дворковича, Росія розраховує, що вони також незабаром приєднаються до СОТ, причому синхронного прийняття в один день не вимагається.

"У Казахстану процес іде трохи швидше, у Білорусії трохи повільніше", - зазначив він.

Як відомо, Росія намагається стати членом СОТ з 1993 року.

Наприкінці квітня 2008 року Грузія вийшла з переговорного процесу щодо вступу Росії до СОТ, протестуючи проти розпорядження президента Росії про зняття економічних санкцій стосовно Абхазії і Південної Осетії.

Після серпневої війни 2008 року і визнання Росією в односторонньому порядку незалежності Абхазії і Південної Осетії Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою.

Переговори щодо СОТ між Грузією і Росією були відновлені в березні цього року за посередництва Швейцарії.

СОТ - міжнародна організація, створена з метою лібералізації міжнародної торгівлі і регулювання торгово-політичних відносин держав-членів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!