Євразійський союз створить аналог Єврокомісії

Понеділок, 31 жовтня 2011, 09:52

Євразійський економічний союз, який активно обговорюється державами Митного союзу, матиме постійний наднаціональний орган - Євразійську економічну комісію (ЄЕК) - аналог Єврокомісії.

За даними видання "Комерсант-Україна", що має в своєму розпорядженні копією проекту створення ЄЕК, її повноваження будуть суттєво розширені, а чисельність і витрати на її забезпечення зростуть у десять разів.

Проект договору про ЄЕК був схвалений прем'єр-міністрами Росії, Казахстану та Білорусі ще 19 жовтня "у робочому порядку".

Вже 27 жовтня проект був представлений на підпис президенту Дмитру Медведєву. Зустріч, на якій глави держав Єдиного економічного простору (ЄЕП) можуть підписати документ, призначена на листопад.

Реклама:

ЄЕК отримає розширені у порівнянні з комісією Митного союзу (КТС) повноваження.

Окрім митно-тарифного регулювання, митного адміністрування, техрегулювання, комісія буде займатися встановленням торговельних режимів з третіми країнами, валютною, макроекономічною, енергетичною та конкурентною політикою, регулюванням держмонополій, питаннями промислових і сільгоспсубсидій, держзакупівель, транспорту, міграції, фінансових ринків.

Передбачається, що ЄЕК буде приймати рішення "на підставі голосування членів ради або членів колегії" в порядку "один член колегії - один голос" або "один член ради - один голос". До ради увійде по одному віце-прем'єрові від уряду кожної країни, до складу колегії - по три представника.

Прийняті рішення "входять до договірно-правову базу Митного союзу і ЄЕП" і підлягають застосуванню на їх території.

При цьому наднаціональний орган зможе запрошувати інформацію "у юридичних і фізичних осіб". Необхідність для громадян йому підкорятися може викликати конфлікт з конституцією, що буде вирішуватися референдумом.

Для роздування штатів ЄЕК передбачені повноваження щодо створення департаментів, які будуть готувати рішення і займатися моніторингом у підвідомчих галузях, і консультативних органів. Оплачувати їх діяльність, як і діяльність всієї комісії буде в основному бюджет РФ.

Видання зазначає, що це не єдина ціна, яку РФ заплатить за підписання договору про ЄЕК. У вересні Білорусь і Казахстан негативно відгукувалися про проект договору, просуваючи принцип "одна країна - один голос".

"Було запропоновано змінити категоричну вимогу РФ про принцип зваженого голосування (по ньому РФ має 57% голосів) на рівноправне представництво сторін в ЄЕП задля якнайшвидшого прийняття договору", - каже одне з джерел видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!