"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МТС і "Астеліт" вийшли на симетрію

Понеділок, 31 жовтня 2011, 09:16

Мобільні оператори МТС і "Астеліт" (life:)) залагодили останній конфлікт щодо ставок інтерконекту.

У п'ятницю мобільні оператори оголосили про досягнення домовленостей щодо ставок взаємного доступу до своїх мереж, пише "Комерсант-Україна".

Назвати їх розмір в компаніях відмовилися, відзначивши лише, що вони є симетричними і будуть діяти протягом 2011-2012 років.

Сторони припинили судові суперечки - МТС відкликала з Вищого господарського суду касаційну скаргу на судові рішення, прийняті на користь life:).

Реклама:

МТС і "Астеліт" довше інших сперечалися про ставки, у результаті затвердивши їх на рівні, який став "компромісом після дев'ятимісячного конфлікту". При цьому "Астеліт" відмовився від своїх вимог щодо асиметричних ставок.

У лютому Національна комісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) встановила рівні для всіх сторін ставки доступу - 0,36 гривень за хвилину.

Але компанія в суді довела, що це не є обов'язковим для учасників ринку, а оператори повинні укласти договори на наступних умовах: ставки доступу в мережу "Астеліту" повинні були становити 0,4 гривень за хвилину, а в мережі МТС і "Київстару" - 0,36 гривень за хвилину.

МТС і "Київстар" відразу ж оскаржили це рішення. Проте в липні "Київстар" і "Астеліт" підписали угоду. За інформацією видання, ставка взаєморозрахунків між компаніями була встановлена на рівні 0,37 гривень за хвилину.

Тривалий конфлікт виявився невигідним обом операторам. Це у результаті і змусило їх укласти угоду, стверджує джерело, знайоме з ходом переговорів.

За оцінками операторів, частка доходів від інтерконнекту в структурі їх виручки становить від 25% до 30%. Якби компанії не провели взаєморозрахунки до кінця року, то дуже зіпсували б свою фінансову звітність.

Але домовленості операторів незабаром можуть бути переглянуті. Раніше НКРЗ винесла на громадське обговорення документ, що встановлює нову єдину ставку для мобільних і фіксованих операторів - 0,32 гривень за хвилину.

Це рішення найбільш вигідно "Укртелекому", платежі якого мобільним операторам знизяться на 11%, а надходження збільшаться на 28%. Виручка операторів від зниження ставок може зменшитися майже на 1 мільярд гривень.

У НКРЗ очікують вступу в силу нових ставок з 1 грудня або січня - в залежності від того, наскільки швидко їх узгодить Мін'юст. Мобільні оператори в свою чергу допускають можливість оскарження рішення НКРЗ в суді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: