Греція не зможе виконати вимоги ЄС і МВФ

Понеділок, 3 жовтня 2011, 09:22

Грецька влада оголосила, що бюджетний дефіцит країни буде зменшено двічі, в 2011 році і в 2012 році, однак цього все одно не вистачить для того, щоб виконати вимоги, поставлені Євросоюзом і МВФ.

Запланований дефіцит грецького бюджету на 2011 рік становить 8,5% від ВВП країни - це на два процентних пункти менше, ніж влада розраховувала спочатку - 10,5% ВВП, проте довести його до рівня 7,6%, як того вимагають кредитори, не вдасться, пише BBC.

У неділю уряд країни затвердив проект бюджету на 2012 рік. Неможливість виконати поставлені кредиторами умови Греція пояснила рецесією.

В Афінах зараз перебуває делегація, що складається з представників МВФ, Євросоюзу і Європейського центробанку.

Реклама:

Їм потрібно вирішити, чи отримає Греція черговий транш міжнародної фінансової допомоги.

Якщо протягом місяця грецька влада не отримає додаткові 8 мільярдів євро, уряд країни не зможе виконувати свої боргові зобов'язання і Греція буде оголошена банкротом.

Грецький дефолт тяжким вантажем ляже на плечі всієї єврозони, стане серйозним ударом по європейській банківській системі і буде мати вкрай неприємні наслідки для всієї світової економіки.

Міністерство фінансів Греції виступило в неділю із заявою, пообіцявши, що буде і далі проводити непопулярну політику суворої економії бюджету, щоб утримати запланований дефіцит хоча б на рівні 8,5%.

"До кінця 2011 року залишилося три дуже важливих місяця, і запланований дефіцит на рівні 8,5% ВВП може бути досягнутий за умови відповідних дій з боку громадян і державних механізмів", - йдеться в заяві.

Міністерство також опублікувало проект бюджету на 2012 рік, в якому дефіцит запланований на рівні 6,8% ВВП - при необхідних 6,5%, як того вимагають кредитори.

Уряд країни має прийняти бюджет на 2012 рік в самий найближчий час.

Неможливість виконати вимоги кредиторів у частині бюджетного дефіциту грецька влада пояснює більш глибокою рецесією, ніж очікувалося: у травні фінансисти при розрахунках виходили з того, що грецький ВВП до кінця року скоротиться на 3,8%, а він впав на 5,5%.

Уряд також схвалив переведення 30 тисяч бюджетників у трудовий резерв до кінця 2011 року. Це означає, що протягом року вони отримуватимуть лише частину зарплати, а потім можуть бути звільнені.

Цей захід, поряд з цілим пакетом поправок, спрямованих на зниження зарплат і підвищення податків, став однією з умов, на яких грецькі кредитори - так звана "Трійка" (ЄС, МВФ, ЄЦБ) - погодилися продовжити надання Греції фінансової допомоги.

Делегація "Трійки" повинна найближчим часом підготувати доповідь для міністрів фінансів ЄС, проте аналітики впевнені, що у кредиторів практично немає вибору, окрім як схвалити виділення чергового траншу.

Заходи жорсткої економії бюджету вкрай непопулярні в Греції і вже неодноразово приводили до масових акцій протесту і зіткнень з поліцією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!