Знайомі Путіна поглинули хімічний холдинг, який належав банку "Газпрома"

Субота, 29 жовтня 2011, 16:05

Dellawood Holdings Limited придбала права на 49,98% акцій ЗАТ "СИБУР Холдинг" у Газпромбанку, що в сукупності з пакетом "дочки" Dellawood - ЗАТ "Міракл" становить 100% статутного капіталу компанії.

Як говориться в повідомленні Dellawood, на 27 жовтня 57,5% в цій компанії належало Леоніду Міхельсону, а 37,5% - Геннадію Тимченку, передає "Інтерфакс".

"Мені не подобається слово "поділитися", - зізнався в недавньому інтерв'ю "Ведомостям" засновник і керівник "Новатека" Леонід Міхельсон.

Це, втім, не змінює того факту, що ділитися Михельсон вміє. Приміром, в 2006 році він запропонував 19,9% акцій "Новатека" прямому конкуренту своєї компанії – "Газпрому".

Реклама:

Ідея угоди "витала в повітрі", а сама вона зробила "дуже великий вплив на розвиток "Новатека", - пояснював Міхельсон.

Але ще більший розвиток отримало його партнерство із засновником нафтотрейдера Gunvor і знайомим Володимира Путіна Геннадієм Тимченком, пише Forbes.

Коли саме воно почалося невідомо, але в 2008 році несподівано для всіх фонд Тимченка Volga Resources оголосив, що володіє близько 5% акцій "Новатека".

У тому ж інтерв'ю "Ведомостям" Міхельсон розповів, що, як і у випадку з "Газпромом", запросити Тимченка в "Новатек" була його особиста ідея і пояснив, що йому "імпонували" погляди нафтотрейдера на бізнеc.

Партнерство явно задалося: з 2008 року Тимченко встиг продати "Новатек" цілий ряд своїх газових активів, а сам став другим за величиною співвласником цієї компанії - зараз у фонду Тимченка близько 23% акцій "Новатека", у Міхельсона - близько 27%.

Так що, коли 2010 року Міхельсон зважився на нову інвестицію - в акції "Сибура", які сумніваються в тому, з ким він рано чи пізно поділиться цим активом, було мало.

До 2010 року "Сибур" належав структурам Газпромбанку, який протягом декількох років шукав покупців на непрофільний актив.

Міхельсон купівлю "Сибура" назвав особистої інвестицією, пообіцявши залишити контроль в компанії за собою.

Але поява іншого стратега не виключалася з самого початку. І ось стало відомо, що новий власник нафтохімічної компанії - кіпрська Dellawood Holdings Limited.

Її найбільший бенефіціар - Міхельсон (з часткою 57,5%), а наступний за величиною пакет (37,5%) - у Тимченка. Ще 5% - у менеджерів "Сибура" і голови його ради директорів Олександра Дюкова.

У скільки обійшлася Тимченку ця угода - невідомо. Але для угоди з купівлі Міхельсоном перших 25% акцій "Сибура" весь холдинг оцінювався в 150 мільярдів рублів.

Автор ідеї нової покупки Тимченко - знову Міхельсон.

І, схоже, що для нового бізнес-тандему ця покупка тільки початок. Адже Тимченко каже, що задоволений партнерством по "Новатеку" і тепер "з оптимізмом" дивиться на інші спільні з Міхельсоном інвестиції.

Самому Тимченку, до речі, теж є чим поділитися - крім Gunvor в його скарбничці частки в банку Росія, залізничному операторові "Трансойл", підряднику "Стройтрансгаз".

Нагадаємо, в 2009 році "Сибур" брав участь у приватизації Одеського припортового заводу. Конкурс в приватизації виграла структура власника Приватбанку Ігоря Коломойського. Проте результати конкурсу були скасовані, оскільки ціна не влаштувала уряд Юлії Тимошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: