"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкам Європи необхідно знайти і влити в себе 106 мільярдів

Субота, 29 жовтня 2011, 14:15

Найбільші банки Європи опублікували інформацію з приводу того, скільки грошей їм знадобиться для того, щоб відповідати новим нормативам капіталів, встановленим в рамках рекапіталізації банківської системи ЄС.

Так, іспанському банку Santander знадобиться 15 мільярдів євро, а фінансовій групі Unicredit, географія діяльності якої охоплює 22 країни Європи, - 7,4 мільярда євро.

Про це повідомляє "РИА Новости".

Гроші чималі, проте керівники європейських банківських гігантів вже заявили, що не мають наміру просити допомоги держави і планують знайти кошти шляхом продажу активів або зовнішніх запозичень.

Реклама:

За попередніми оцінками Європейської банківської організації, найбільше коштів потрібно грецьким і іспанським банкам - відповідно, 30 мільярдів євро і 26,2 мільярда євро.

Банкам Італії знадобиться 14,8 мільярда євро, Франції - 8,8 мільярда євро.

Нарешті, банкам ФРН буде потрібно 5,2 мільярда євро, а кредитні установи Великобританії взагалі відмовляться від залучення додаткових коштів.

Найкраща ситуація у німецьких банків. Найбільшому в ФРН банку Deutsche Bank знадобиться наростити капітал на 1,2 мільярда євро, іншій великій кредитній установі - Commerzbank - на 2,938 мільярда євро.

Останній вже заявив, що допомога держави при виконанні нових вимог ЄС йому не знадобиться. У свою чергу, для їх задоволення австрійському Raiffeisen, за підрахунками EBA, потрібно 1,9 мільярда євро.

Найважче доведеться банкам Іспанії. BBVA знадобиться 7,1 мільярда євро додаткового капіталу, який він збирається залучати за рахунок випуску єврооблігацій.

Французький BNP Paribas повинен буде наростити капітал на 2,1 мільярда євро; інші найбільші французькі банки - Societe Generale і BPCE Group - відповідно, на 3,3 мільярда євро і 3,4 мільярда євро.

Найстарішому італійському банку Monte dei Paschi di Siena знадобиться додатково близько 3,09 мільярда євро для виконання вимог ЄС, а ось найбільшій кредитній організації країни Intesa Sanpaolo збільшувати капітал не доведеться зовсім.

Рішення про збільшення на 9% ключового показника достатності основного капіталу системоутворюючих банків ЄС було прийнято на проведеному в середу саміті Євросоюзу.

За даними EBA, до середини 2012 року європейським банкам буде потрібно 106,447 мільярда євро додаткового капіталу.

Дана міра повинна, згідно з розрахунками, зміцнити стабільність банківської системи ЄС і дозволить їй "вижити" в разі дефолту будь-якої з країн, що входять в зону євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!