"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС скасує субсидії на експорт продовольства в Україну

Субота, 29 жовтня 2011, 09:58

У рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі Україна і Євросоюз домовилися про те, що ЄС відмовиться від експортних субсидій на сільгосппродукцію в торгівлі з Україною.

Про це в інтерв'ю DT.UA повідомив уповноважений уряду з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

"Це дуже важливо. Європейська єдина сільгоспполітика спрямована на внутрішню підтримку, вона для їхнього внутрішнього ринку. А для нас важливо, щоб їхня c/г продукція не субсидіювалася при експорті в Україну. І Європейський Союз узяв на себе зобов’язання внести відповідні зміни до свого законодавства. Ми теж змусили їх змінювати свої директиви", - сказав чиновник.

При цьому він зазначив, що потенційно це рішення може спричинити зменшення експорту сільгосппродукції з ЄС в Україну.

Реклама:

"Але ж ми говоримо про лібералізацію. Україна зі свого боку за всіма видами продукції, включаючи с/г, лібералізує доступ на свій ринок. По більшості с/г продукції ми знижуємо мита до нуля".

За словами урядового уповноваженого, з європейського боку - те ж саме, і залишається досить обмежена група продукції, за якою є так звані тарифні квоти.

"Там європейці нічого не знижують, а просто дають обсяг, на який мито нуль. Сюди ввійшли м’ясна продукція, частина молочної, зернові, похідні від зернових, цукор. Фрукти-овочі лібералізували повністю. Там є тільки вхідні ціни. Їх було встановлено досить давно, і реально на сьогодні бар’єром вони вже не є".

"Стосовно низки специфічних видів продукції - мед, часник, томатна паста, соки домовилися про досить великі квоти. Якісь позиції об’єднали, щоб збільшити квоти, якісь розділили, щоб наших же виробників не зіштовхувати лобами. І тепер, дай Боже, щоб усі ці квоти були заповнені".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!