Fitch побачив стабілізацію активів українських банків

П'ятниця, 28 жовтня 2011, 12:42

Якість активів українських банків, які рейтингує Fitch Ratings, стабілізувалася, проте все ще залишається слабкою.

Про це йдеться в аналітичних матеріалах агентства, представлених журналістам в ході конференції в Києві в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

За даними Fitch, до кінця першого півріччя 2011 року 50% кредитів банків, рейтингованих агентством, є потенційно проблемними.

У тому числі в середньому 20% кредитів мають прострочення 90 днів, а 30% є реструктуризованими, тоді як до кінця 2010 року ці показники становили 21% і 36% відповідно.

Реклама:

За оцінкою агентства, ключовими факторами, які будуть визначати тенденції в сфері якості активів банків найближчим часом, є прогноз щодо економічного зростання і курсу гривні.

Fitch також відзначає, що з внесків в капітал банків у розмірі 104 мільярди гривень за період з четвертого кварталу 2008 року по кінець першого півріччя 2011 року майже половина надійшла у держбанки для підтримки нового кредитування і реструктуризації націоналізованих банків.

У перспективі банкам може знадобитися додатковий капітал.

За оцінкою Fitch, збитковість банківського сектора за підсумками першого півріччя обумовлена головним чином великими відрахуваннями під знецінення кредитів декількох банків, у той час як більшість банків повернулися до прибуткової діяльності.

За даними НБУ, до кінця третього кварталу 2011 року прострочення платежів та сумнівні кредити українських банків становили 10,1%.

Fitch рейтингує 14 банків в Україні, активи яких становлять близько 48% всіх активів банківського сектора країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: