"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литва встановила "Газпрому" дедлайн для виходу з її труби

П'ятниця, 28 жовтня 2011, 12:28

Уряд Литви встановив крайній термін для реформи газової галузі - кінець жовтня 2014 року.

Це рішення було прийнято після переговорів з німецькою E. ON Ruhrghas - одним з двох основних акціонерів литовської газової компанії Lietuvos Dujos.

Другий основний акціонер - "Газпром" - у переговорах не брав участь, передає Reuters.

"E. ON погодився почати переговори з урядом про добровільну реорганізацію газової компанії Lietuvos Dujos, але умови ще належить узгодити. Після переговорів з E. ON уряд встановив 31 жовтня 2014 року як крайній термін для реформи газової галузі. "Газпром" сповістили, але він не брав участі в переговорах", - повідомив радник прем'єр-міністра Литви з енергетики Кестутіс Скіудас.

Реклама:

У березні 2009 року Євросоюз домовився про лібералізацію енергетичних ринків і зобов'язав газові гіганти відокремити виробництво від розподільних мереж, щоб підвищити їх конкуренцію з більш дрібними учасниками галузі.

"Газпрому", що володіє 37,1 відсотка Lietuvos Dujos, доведеться відмовитися від володіння газопроводами в Литві протягом двох років після підписання відповідного закону президентом країни в липні цього року.

"Газпром" - єдиний постачальник газу до Литви. E. ON Ruhrgas належить 38,9 відсотка Lietuvos Dujos, а Литва володіє часткою в 17,7 відсотка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: