"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На фондовий ринок очікують зміни

П'ятниця, 28 жовтня 2011, 11:57

Президент Віктор Янукович підписав закон №3831-VI "Про внесення змін до закону "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо фінансового моніторингу діяльності професійних учасників фондового ринку".

Як повідомили у прес-службі глави держави, Верховна рада 6 жовтня ухвалила закон "Про внесення змін до закону "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо фінансового моніторингу діяльності професійних учасників фондового ринку" з урахуванням пропозицій президента, передає УНІАН.

Законом пропонувалося доповнити статтю 27 Закону "Про цінні папери та фондовий ринок" частиною другою, згідно з якою, у тому числі, встановлено обов’язок фізичної особи відчужити належні їй акції професійного учасника фондового ринку у разі набрання щодо такої особи законної сили обвинувальним вироком за злочини проти власності, у сфері господарської діяльності та/або у сфері службової діяльності, а також передбачене примусове відчуження зазначених акцій у разі нездійснення його згаданою особою.

На думку президента, запропонований правовий інститут обов’язкового відчуження належних фізичній особі акцій не узгоджується з конституційними гарантіями права приватної власності, встановленими статтею 41 Конституції України та закріпленими, у тому числі, статтею 8 Основного Закону.

Реклама:

Також президент звернув увагу на невизначеність положення закону стосовно встановлення критеріїв здійснення "опосередкованого" володіння акціями і наголосив на тому, що відсутність у законі такого визначення дозволить довільно трактувати цю норму, що за певних умов може бути використано для протиправного перерозподілу власності.

Крім того, президент зазначав, що вказаним законом майно, що підлягає відчуженню, жодним чином не пов´язується зі злочином, за який засуджена така особа, а за чинним порядком фізична особа може бути позбавлена належних їй акцій (часток) у разі набрання стосовно неї законної сили обвинувальним вироком виключно у випадках, коли такі акції є предметом конфіскації або спеціальної конфіскації, передбачених санкціями статей Особливої частини Кримінального кодексу України, або у порядку, встановленому Кримінально-процесуальним кодексом.

Таким чином, на думку президента, порушене питання має вирішуватися правоохоронними органами в порядку кримінального судочинства, якщо відповідне майно безпосередньо пов´язано зі злочинною діяльністю, на виконання, у тому числі, приписів статті 63 Конституції України.

Враховуючи викладене, президент запропонував утриматися від запропонованого обов’язкового відчуження належних фізичній особі акцій професійного учасника фондового ринку, якими вона прямо чи опосередковано володіє.

Водночас, з метою запобігання рейдерству президент запропонував передбачити механізм, який забезпечував би вирішення порушеного питання в порядку кримінального судочинства, якщо відповідне майно пов’язано зі злочинною діяльністю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!