Думка експерта: Банки активно "скидатимуть" прострочені кредити через збитки

Четвер, 27 жовтня 2011, 16:44

Банки будуть традиційно позбавлятися від прострочених кредитів до кінця 2011 року.

Про це заявила генеральний директор групи компаній "ПрімоКоллект" Ева Заковіч.

Вона переконана: цього року цей процес буде особливо інтенсивним, адже базові фінансові показники фінансових установ вже який місяць йдуть на спад.

"Згідно з оприлюдненими Нацбанком даними, сукупний збиток українських банків за дев'ять місяців 2011 року досяг 5,6 мільярда гривень - нагадує експерт. - Але ж у третьому кварталі негативний фінрезультат становив 4,6 мільярда гривень, а за перше півріччя вони мали цілком оптимістичні 1 мільярд гривень.

Реклама:

"Швидко поправити ці показники на тлі негативних новин зі світових ринків і очікувань навряд чи можливо", - переконана вона.

За її словами, масла у вогонь підливає Нацбанк, активно захищає фінансову "честь" гривні, через що на ринку практично відсутня готівка.

"Банки затиснуті в кути - особливо в частині кредитування, - і як вони будуть з них виходити - схоже, на даний момент мало кого цікавить. Крім їх самих"

"Це, в свою чергу, може означати досить масштабне згортання більшості вже впроваджених або підготовлених до впровадження програм. Також банки будуть продавати або віддавати на комісію портфелі з простроченої заборгованістю. Цього року ми відзначаємо зростання заставних портфелів, і я думаю, що ця тенденція буде зберігатися ще мінімум півроку", - резюмує Заковіч.

Вона також очікує активізації продажу тих портфелів, з якими раніше банки працювали власними силами - в першу чергу, іпотеки і довгострокових прострочених позик як фізичних, так і юридичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!