Посол ЄС хоче знати власників українських телеканалів

Четвер, 27 жовтня 2011, 15:03

Глава представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра виступає за забезпечення відкритості інформації про власників телекомпаній, які здійснюють цифрове мовлення в Україні.

Про це він сказав на конференції "Цифрове мовлення в Європі: правові, регуляторні та технічні аспекти", передає "Дело" з посиланням на "Українські новини".

"Досить важко уявити, щоб в ЄС невідомі й непрозорі комерційні компанії брали участь у цифровому процесі як постачальник послуг як власники новостворюваних телевізійних станцій. Громадськість має повне право знати, хто керує мовними платформами, хто стоїть за різними телевізійними станціями", - сказав він.

Тейшейра зазначив, що питання прозорості також актуальне, коли йдеться про видачу ліцензій на цифрове мовлення відповідними органами.

Реклама:

На його думку, прозорість у цих процесах дозволить уникнути конфлікту інтересів.

"Впровадження цифрового мовлення покликане служити на благо громадян, а не окремих груп інтересів і груп впливу. Інтересам громадян в першу чергу... Я думаю, що ми всі згодні, що ЗМІ не можуть бути зосереджені в руках однієї групи інтересів", - сказав він.

Нагадаємо, в серпні міжнародна організація "Репортери без кордонів" висловлювала стурбованість з приводу розподілу ліцензій на цифрове телемовлення в Україну.

Телеканал ТВі критикував владу за те, що глава СБУ Валерій Хорошковський володіє телегрупою "Інтер", а телеканали з цієї групи без проблем отримують частоти.

Також вони критикували Нацраду з телебачення і радіомовлення за те, що конкурс з видачі частот на цифрове мовлення пройшов у порушення норм і законів.

Нагадаємо, 18 серпня Нацрада з телебачення видала 28 телеканалам ліцензії на загальнонаціональне цифрове телемовлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: