"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США проти введення Україною нульового ПДВ на експорт зерна

Четвер, 27 жовтня 2011, 14:14

Американська торговельна палата виступає проти введення Україною нульової ставки податку на додану вартість на експорт зернових та олійних культур.

Про це повідомила прес-служба палати, передає агентство "Українські новини".

"Американська торговельна палата виступає проти недавніх змін до Податкового кодексу, уведених поправкою №236 до прийнятого законопроекту №8521", - сказано в повідомленні.

У повідомленні пояснюється, що ця поправка передбачає відновлення системи відшкодування ПДВ для експортованого зерна тільки сільськогосподарським виробникам і підприємствам, які купують зерно безпосередньо у виробника.

Реклама:

На думку членів комітету з питань агропромислового комплексу Американської торговельної палати, задекларована мета цієї поправки - підтримка фермерів - фактично не збігається з реальною метою її прийняття.

Так, експерти палати вважають, що це положення жодним чином не допоможе фермерам, оскільки, на їхню думку, фермери виграють саме від ситуації на ринку, коли трейдери конкурують між собою, пропонуючи кращу ціну фермерові.

Водночас в повідомленні наголошується, що створення умов, за яких на ринку домінують один чи два трейдери, які одержують привілеї від гарантованого відшкодування ПДВ, може спричинити формування непрозорих умов на ринку і спричинити дискримінацію окремих учасників ринку.

Крім того, Американська торговельна палата підкреслює, що рішення президента Віктора Януковича підписати закон "Про затвердження ставок вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарських культур" є важливим кроком у напрямку впровадження принципів вільного ринку в сфері торгівлі зерном в Україні.

Палата зазначає, що це дає позитивний сигнал іноземним інвесторам і є необхідною умовою ефективного експорту зерна.

Як повідомлялося, 20 жовтня Верховна рада ввела нульову ставку податку на додану вартість на операції з експорту зернових культур сільгосппідприємствами-виробниками та підприємствами, які придбали цю продукцію безпосередньо у виробників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: