Лікарня для депутатів, якою вони не користуються, обходиться в 200 мільйонів на рік

Четвер, 27 жовтня 2011, 11:52

У наступному році на охорону здоров'я чиновників першого рангу, депутатів та працівників головних держапаратів в Україні виділений 381 мільйон гривень.

Як пише "Сегодня", в минулому році ця сума склала 300 мільйонів.

Для відомчої клініки "Феофанія" виділено близько 200 мільйонів гривень у цьому році (за даними профільного комітету ВР), в той час як в районних поліклініках бракує бинтів і шприців.

Між тим, самі депутати і міністри звертаються в такі заклади вкрай рідко.

Реклама:

"Я лікувався там тільки тому, що мене привезли по швидкій і вибору не було", - каже депутат Олесь Доній.

За його словами, інші депутати - рідкісні гості у "Феофанії", які, якщо планують діагностику або лікування, звертаються у приватні клініки або їдуть закордон.

Сьогодні, за словами голови комітету ВР з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої, за "Феофанією" закріплені співробітники Кабміну, ВР, Адміністрації президента і т. п. і їх пенсіонери.

Решту громадян тут обслужать небезкоштовно: первинна консультація фахівця коштує близько 120 гривень.

Як пише газета, це лише початок витрат, хоча кожен пацієнт до звернення сюди регулярно сплачував податки і має право на безкоштовне медобслуговування.

"Моя сусідка по палаті витратила на ліки вже понад 8 тисяч гривень, мені кожен виписаний рецепт обходиться у 400-500 гривень", - розповіла пацієнтка "Феофанії", колишній медреєстратор поліклініки Держуправління справами Марія Іванівна.

"Тільки чинні депутати і чиновники в стані злітати в якій-небудь Ізраїль на консультацію, а для пенсіонерів "Феофанія" незамінна", - вважає Бахтєєва.

"Така пільга потрібна і офіціантці, і прибиральниці, і сторожу парламенту - люди працювали в специфічних умовах, ненормовано", - впевнена депутат.

"Я вже звернувся до бюджетного комітету з проханням скоротити фінансування лікування депутатів", - говорить заступник голови комітету з питань охорони здоров'я ВР Віктор Корж.

Як вважає Корж, "Феофанію" давно треба включити в мережу загальнодоступних медустанов, що б звільнило чимало коштів для інших цілей в медицині.

Такої ж думки дотримується Доній: "Феофанію давно пора реформувати так, щоб по страховці там могли лікуватися різні категорії населення".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!