"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія попросить Казахстан і Білорусь обмежити експорт зерна

Четвер, 27 жовтня 2011, 09:59

У разі введення обмежень на експорт зерна Росія попросить партнерів Митному союзу також ввести обмеження на міжнародну торгівлю зерном.

Про це заявив директор департаменту регулювання агропродовольчого ринку і розвитку інфраструктури Мінсільгоспу Сергій Сухов, повідомляє "Дело".

"Механізм введення мит в рамках Митного союзу віддається на рівень окремих держав, але ми запропонуємо Білорусі та Казахстану, у разі введення обмежувальних заходів на нашому зерновому ринку, ввести якийсь аналог у себе", - сказав Сухов

"Якщо вони погодяться - це їхня воля, але їх право і не погоджуватися і везти зерно у своєму режимі", - додав він.

Реклама:

Як заявив віце-президент Російського зернового союзу Олександр Корбут, Митний союз показує, що є працездатним механізмом, особливо в критичних ситуаціях.

"У період "зернового ембарго" Росія поставляла зерно в Казахстан, це відбувалося в рамках єдиного митного простору", - сказав він.

"Можливості в нас колосальні - надалі, я думаю, на світовому ринку ми будемо грати разом", - сказав він.

За його оцінкою, 2011 року Казахстан, який отримав рекордний урожай зернових, може експортувати до 10 мільйонів тонн зерна.

Як відомо, Росія може обмежити експорт зерна у разі, якщо його обсяг досягне 24-25 мільйонів тонн. До сьогоднішнього дня експортовано близько 12 мільйонів тонн.

Передбачається, що обмежувальний механізм буде підготовлений до початку грудня.

Як вважає Корбут, "метод шлагбаума - досить чіткий інструментарій".

"Якщо він буде, то з'явиться прозорість для бізнесу і його репутація, яка постраждала в минулому році від різкого заборони експорту, в цьому сезоні не постраждає", - заявив він.

За словами Сухова, при зборі врожаю в 90 мільйона тонн (у чистій вазі) перехідні запаси зерна в РФ до 1 липня 2012 року можуть становити 16 мільйонів тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!