"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українцям піднімуть планку безмитного імпорту до тисячі євро

Середа, 26 жовтня 2011, 10:29

Держмитниця і комітет Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики узгодили до другого читання одну з ключових норм нової редакції Митного кодексу.

Поріг вартості товарів, при ввезенні яких громадянами в ручній поклажі або багажі не буде потрібно платити податки (мито та ПДВ), буде збільшений з 200 євро до 1 тисячі євро, пише "Комерсант Україна".

Загальна вага товарів однієї партії не повинна буде перевищувати 50 кг.

Нагадаємо, в першому читанні Рада підняла планку в десять разів - до 2 тисяч євро.

Реклама:

Але пізніше Держмитниця попросила депутатів встановити поріг в 500 євро, щоб не створювати сприятливі умови для торгівлі великим обсягом товарів без оподаткування.

Адже в ЄС діє обмеження в 300-450 євро на людину.

Чому Митниця заперечує проти дозволу фізособам безмитно ввозити товарів на 2 тисяч євро.

Митники домовилися з депутатами, що норма в 1 тисячу євро буде поширюватися на фізичних осіб, які перетинають кордон не частіше одного разу на добу.

У разі перевищення цієї суми або частоти виїзду за кордон товари будуть обкладатися митами - 10% вартості товару та ПДВ.

При міжнародних поштових та експрес-посилках буде застосовуватися обмеження в 300 євро. Оподатковуватись буде частина їх вартості, що перевищує встановлений поріг.

Один із співавторів поправок до кодексу, член комітету Олег Царьов ПР вважає, що збільшення порогової вартості дозволить скоротити кількість тіньового ввезення товарів без сплати податків.

Митний брокер Борис Магаричев радить ввести обмеження за видами транспорту, наприклад, для авіа встановити планку в 1,5 тисячі євро, для автомобілів - 500 євро.

"Саме автомобільним транспортом користуються люди, що формують групи для безмитного ввезення товарів. Навіть зараз при порозі в 200 євро можна легко зібрати групу з 4 осіб і вже на суму 800 євро можна ввозити безмитно", - пояснює брокер.

Особливо така практика поширена в прикордонних районах.

Навіть із збільшенням планки до 1 тисячі євро неможливо зупинити щоденне ввезення товарів окремими громадянами.

"Запровадять грошові та часові обмеження, а як відслідковувати, чи перетнув громадянин кордон з товаром чи без? У паспорті адже ставиться штамп і фіксується вид транспорту, а не наявність товару. І через це при підготовці до другого читання в робочій групі комітету виник спір, який ні до чого не привів ", - пояснює один із колишніх співробітників Держмитниці.

Крім того, обмеження на поштові пересилання також можна обійти, якщо розібрати товар на запчастини і відправити кількома посилками. Митники не в змозі перевірити весь обсяг посилок, що приходять в Україну.

"Адже тільки та людина, яка шле посилку, і той, хто її отримує, знають, що порушують закон. За зовнішнім виглядом порушення можна і не визначити", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: