Клюєв хоче обкласти добрива Фірташа митом - ЗМІ

Середа, 26 жовтня 2011, 09:44

Глава Мінекономрозвитку і торгівлі Андрій Клюєв дав доручення вивчити можливість встановлення мит на експорт мінеральних добрив.

Ціна питання для азотної хімії - близько 2 мільярдів гривень, пише видання "Экономические известия" з посиланням на власні джерела.

Уряд продовжує шукати шляхи латання дірок у держбюджеті. На цей раз запропоновано накласти обмеження на експорт добрив.

Після того, як безуспішно з липня по жовтень проіснувало мито на експорт зерна - бюджет замість 1,6 мільярда гривень за цей період отримав всього 660 мільйонів гривень, зате фактично вдвічі зменшився експорт, і АПК було завдано збитків, чиновники взялися за хіміків.

Реклама:

Треба наповнювати казну. Розрахунки Мінфіну показали, що мита на зерно повинні були принести бюджету близько 6 мільярдів гривень надходжень, але на жаль.

Тепер розглядаються інші шляхи поповнення втрат. "Відповідне доручення - про введення експортних мит на одній з нарад дав Андрій Клюєв, і робоча група Мінекономрозвитку зараз опрацьовує цю можливість", - повідомило джерело, близьке до міністерства.

Інше джерело, також близький до МЕРТ, повідомило, що мова йде про 10%-ве мито, яке стосуватиметься всіх видів добрив і буде діяти в 2012 році.

"Перший розгляд питання про мита відбувся в кінці вересня, тоді питання було зняте з порядку денного, але зараз збирається базова інформація для повторного розгляду. Не виключено, що мито торкнеться всіх видів добрив", - повідомив він виданю.

Прихильники поки утримуються від коментарів з приводу мит та їх впливу на економіку галузі.

Самі хіміки вважають введення додаткового податку неприпустимим і безглуздим, але від коментарів відмовляються - немає поки предмета обговорення, офіційного документа.

Обмеження вивезення добрив на експорт більшою мірою торкнеться підприємств бізнесмена Дмитра Фірташа - концерну "Стирол", черкаського "Азоту", "Рівнеазоту", а також сєверодонецького "Азоту".

Зменшиться прибутковість і державного Одеського припортового заводу, а також "ДніпроАЗОТу" групи "Приват".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: