Німеччина не хоче, щоб ЄЦБ купував "проблемні" папери

Вівторок, 25 жовтня 2011, 17:52

Німеччина виступає проти того, щоб лідери єврозони за підсумками саміту в середу зажадали від Європейського Центробанку продовжити викуп держоблігацій Італії та Іспанії.

Про це заявила німецький канцлер після появи проекту комюніке засідання глав ЄС, передає Reuters.

У проекті підсумкового документа саміту, повідомлялося, що лідери єврозони за підсумками засідання в середу попросять Європейський ЦБ продовжити програму купівлі держоблігацій Італії та Іспанії на вторинному борговому ринку.

"Ми повністю підтримуємо ЄЦБ в діях, спрямованих на забезпечення цінової стабільності в єврозоні, в тому числі і за допомогою використання нестандартних заходів в нинішніх виняткових умовах на фінансових ринках", - йдеться у проекті комюніке.

Реклама:

При цьому, джерела в ЄС повідомили, що під "нестандартними заходами" мається на увазі покупка Європейським Центробанком облігацій проблемних країн єврозони на вторинному ринку.

Проте німецький канцлер Ангела Меркель пізніше заявила, що Німеччина виступає проти включення в проект комюніке саміту ЄС фрази про те, що ЄЦБ повинен продовжити викуп боргових паперів Італії та Іспанії на вторинному ринку.

"Ця пропозиція не узгоджена з нами", - сказала канцлер журналістам, додавши, що Німеччина не хоче заяв з боку політиків, що стосуються того, що і як робити Європейському Центробанку.

Після коментарів канцлера євро різко знизився в парі з доларом до 1,391 долара з 1,3943.

ЄЦБ почав купувати іспанські та італійські держоблігації в серпні, щоб здешевити фінансування боргів цих країн для стабілізації ситуації на вторинному борговому ринку регіону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!