"Лукойл" не хоче продавати Одеський НПЗ і обіцяє нафту через Кременчук

Вівторок, 25 жовтня 2011, 18:00

"Лукойл" не планує продавати Одеський НПЗ.

Про це повідомив журналістам президент "Лукойла" Вагіт Алекперов, передає "Інтерфакс".

Він зазначив, що компанія веде переговори про переробку нафти на НПЗ на умовах процесингу.

"Сьогодні економічна ситуація на українському ринку не стимулює переробку. Це нонсенс. Ми поставили досить гостро ці питання перед керівництвом України", - сказав він.

Реклама:

"Ми розглядаємо ряд варіантів: варіант перший - це процесинг на Одеському НПЗ для третіх осіб. Другий - зміна правил гри на українському ринку. Ми все ж вважаємо, що Україна зацікавлена, щоб нафтопереробна галузь відродилася. Країна дуже добре географічно розташована і могла б стати нетто-експортером нафтопродуктів", - вважає Алекперов.

Він зазначив, що "Лукойл" не розглядає можливість продажу Одеського НПЗ. "Ні", - сказав він, відповідаючи на відповідне питання.

"Зараз у нас є ще одна проблема, яка не дозволяє нам запустити Одеський завод - вся система українських нафтопроводів залита азербайджанською нафтою. Ми зараз поставили гостро питання про те, що готові поставити за системою "Транснефти" на Одеський НПЗ нафту, і "Транснефть" підтримує наші зусилля, але українська сторона має вирішити питання з активами, які знаходиться в трубі", - сказав Алекперов.

Він уточнив, що мова йде про маршрут через Кременчук.

Раніше віце-президент "Лукойлу" Геннадій Федотов заявив, що компанія розглядає можливість продажу Одеського НПЗ в Україні.

Як повідмляло видання "Комерсант Україна", з посиланням на джерело знайоме з ситуацією, "Лукойл" веде переговори з декількома компаніями, але єдиним реальним претендентом є група "Приват", підконтрольна бізнесменам Геннадію Боголюбову й Ігорю Коломойському.

Проектна потужність переробки нафти становить 3,6 мільйона тонн на рік. Завод випускає вакуумний газойль, прямогонний бензин, іншу продукцію первинної переробки, бензини А-92 і А-95, дизельне пальне.

Через низьку рентабельність і проблеми з поставками нафти завод стоїть вже більше року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: