Думка експерта: МВФ може трішки поступитись Януковичу

Вівторок, 25 жовтня 2011, 15:13

З 25 жовтня по 4 листопада буде тривати дискусія уряду з МВФ щодо перегляду програми за угодою stand-by і виділення Україні кредиту в сумі близько 3 мільярдів доларів.

Однією з головних тем дискусії України і МВФ залишається підвищення тарифів на природний газ для населення і підприємств теплокомуненерго, підкреслює експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

"Ці два питання - підвищення ціни на газ для населення і ТКЕ, - вже давно потребують термінового вирішення аж до "хірургічного" втручання. В принципі, МВФ вимагає від Януковича прийняття саме таких жорстких і радикальних заходів. А також забути про політичний імідж і парламентські виборах-2012", - вважає він.

Згідно з прогнозом експерта, ціна на газ для населення з нинішніх 725-798 гривень за тисячу куб. м. може підвищиться до 1200-1300 гривень, для ТКЕ ціна повинна підвищиться з 1309 гривень за тисячу куб. м. газу як мінімум до рівня в 2500 гривень.

Реклама:

"З іншого боку МВФ ще не "віддячив" Україні за проведення "пенсійної реформи". І в жодному разі, - навіть якщо знову не буде досягнуто компромісу з питання газових тарифів, - Україна може розраховувати на отримання частини кредиту у розмірі 1,5 мільярда доларів", - додав Корольчук.

До того ж у переговорах з МВФ з'явилися нові чинники, які можуть виявитися корисними Януковичу, - це газові переговори з Росією і питання спільного україно-російсько-європейського управління газотранспортною системою України, - підкреслив експерт.

"Останні розбіжності з Євросоюзом з "питання Тимошенко" та демонстраційні зближення з Росією також дуже хвилюють гостей з МВФ. Відмова МВФ тільки підштовхне Януковича на більш конкретні кроки на зустріч Росії. Зараз у переговорах з МВФ як ніколи превалює політичний, а не економічний фактор", - заявив Корольчук.

Нарешті, продовжив він, МВФ не потрібна ще одна економічна "гаряча точка", як, наприклад, Греція чи Білорусь. А економіку України без кредиту МВФ може труснути дуже навіть серйозно.

"Тому на цей раз МВФ може відступити і піти на зустріч Януковичу. Україна може отримати частину кредиту та МВФ знову повірить обіцянкам Януковича підвищити тарифи на газ і тепло в 2012 році", - резюмує Корольчук.

Зараз населення платить 725-798 гривень за тисячу куб. м. природного газу. При цьому собівартість видобутку природного газу державних підприємств у середньому становить близько 420-550 гривень за тисячу куб. м. Також потрібно враховувати вартість транспортування газу до споживача.

Навіть неозброєним оком видно, що на інвестиції та розвиток нових родовищ природного газу у компаній залишається недостатньо коштів.

Те ж саме стосується теплокомуненерго, для яких встановлена пільгова ціна 1309 гривень за тисячу куб. м. газу. При цьому ТКЕ споживають російський газ, і вже сьогодні його ціна становить 400 доларів.

Бюджет України зобов'язаний компенсувати різницю, яка виникає, а це фактично 2000 гривень за кожну тисячу кубометрів газу.

Як відомо, населення щорічно споживає 18 мільярдів куб. м природного газу. Державні компанії "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз" видобувають разом всього 16 мільярдів куб. м.

Відповідно 2 мільярди куб. м газу для потреб населення доводиться докуповувати у російського "Газпрому".

Існує ще одна державна компанія "Укрнафта", яка видобуває щорічно близько 2,5 мільярда куб. м газу.

"Укрнафта" зобов'язана передавати цей обсяг газу для потреб населення, але керівники компанії, близькі до групи "Приват", вже давно ігнорують вимогу закону і фактично завдають збитків державі.

Підприємства теплокомуненерго, разом з енергокомпанією "Київенерго", споживають близько 12 мільярдів куб. м газу щорічно.

Сумарно виходить, що Україна змушена закуповувати в Росії 14 мільярдів куб. м. газу для двох дотаційні категорій - населення і ТКЕ.

Цей обсяг газу обійдеться бюджету України за підсумками 2011 року в суму 4,2 мільярда доларів, при середній ціні газу 300 доларів за тисячу куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!