Єврокомісія не підписала з Росією угоду про "Південний потік"

Понеділок, 24 жовтня 2011, 18:36

Єврокомісія відмовилася від ідеї підписання з Росією міжурядової угоди, що встановлює правовий режим для транскордонних енергетичних проектів, у тому числі для проекту будівництва газопроводу "Південний потік".

Про це "Інтерфаксу" повідомило джерело в Міненерго РФ.

"Ми провели презентацію "Південного потоку" у Брюсселі, направили до Єврокомісії свої пропозиції, але ідею підписання не підтримали", - сказав співрозмовник.

За словами іншого джерела, однією з причин непідписання цього документа стало те, що Єврокомісія продовжує наполягати на формуванні так званого "Південного коридору", основу якого повинні складати "Транскаспійський газопровід" і Nabucco.

Реклама:

Пропозиції російської сторони виходили з пріоритету газопроводу "Південний потік".

Співрозмовник агентства підкреслив, що небажання ЄС підписати міжурядові документи щодо "Південного потоку" не призведе до відмови Росії від реалізації цього проекту.

Однак пріоритетним значенням для Росії може стати розвиток газових та інфраструктурних проектів на Сході Росії.

Раніше повідомлялося, що Росія пропонувала у проектах міжурядових документів відобразити можливість присвоєння "Південному потоку" статусу транс'європейської мережі або розробити під нього правовий режим для транскордонних проектів.

Це дасть можливість вивести майбутній газопровід з-під компетенції європейських і національних регуляторів і третього Енрегопакету.

Окрім того, Росія неодноразово виступала з пропозицією надати "Південному потоку" такі ж пільги, як і конкуруючому проекту газопроводу Nabucco.

У травні 2011 року "Газпром" і Міненерго провели презентацію "Південного потоку" у Брюсселі. Під час цієї презентації Міненерго і виступило з пропозицією про підписання даної міжурядової угоди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: