Платіжний баланс України невпинно погіршується - НБУ

Понеділок, 24 жовтня 2011, 14:43

Дефiцит платiжного балансу України у вереснi 2011 року становив 2,044 мільярда доларів.

Про це свідчить оцінка стану платіжного балансу Нацбанку за підсумками вересня 2011 року.

"Дефіцит зведеного платіжного балансу у вересні становив 2 мільярда доларів, що майже повністю нівелювало накопичений профіцит за перші 8 місяців", - йдеться в оцінці НБУ.

Так, в серпнi 2011 року був зафiксований профiцит платiжного балансу України у розмiрi 0,214 мільярда доларів.

Реклама:

В повідомленні зазначається, що цей дефіцит було профінансовано за рахунок резервних активів Нацбанку.

Крім того, за рахунок курсової різниці резервні активи в доларовому еквіваленті скоротилися ще на 1,2 мільярда доларів, насамперед, через послаблення євро до долара, зазначає центробанк.

"У результаті за станом на 1 жовтня 2010 року обсяг міжнародних резервів становив 35 мільярдів, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3,9 місяця", - констатує регулятор.

Відповідно до повідолення, загалом у сiчнi-вереснi-2011 профiцит платiжного балансу скоротився до 0,073 мільярда доларів з 6,501 мільярда доларів за аналогiчний перiод 2010 року.

При цьому дефіцит поточного рахунку України за 9 місяців 2011 року зріс у 10,8 разів.

Зокрема, скоротилися річні темпи зростання експорту товарів: у вересні – до 26,8% порівняно з 36,1% у серпні.

Нацбанк пояснює це уповільненням зовнішнього попиту та зниження цін на світових товарних ринках.

"Найбільше погіршення зовнішньої кон’юнктури позначилося на чорних металах, обсяги експорту яких були лише на 14% вищі ніж у вересні 2010 року", - зазначається в оцінці.

Експорт зернових усе ще стримується експортним митом, скасування якого на пшеницю та кукурудзу в жовтні має простимулювати експортні надходження до кінця маркетингового року, наголошує НБУ.

У той же час, за даними центробанку, зростання імпорту товарів також уповільнилося - до 30,9% порівняно з 33,7% у серпні.

Регулятор також відзначив, що сальдо фінансового рахунку у вересні було від’ємним на рівні 1 мільярда доларів, тоді як протягом перших 8 місяців зберігався профіцит - у середньому більше 0,8 мільярда доларів.

Формування від’ємного сальдо було зумовлено перш за все різким збільшенням приросту готівкової валюти поза банками – до 1,8 мільярда доларів, зазначається в звіті Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: