Банки просять Азарова захистити їх від неправомірних дій Податкової

Понеділок, 24 жовтня 2011, 12:15 -

Асоціація українських банків вимагає від влади привести вимоги Державної податкової служби у відповідність до положень Податкового кодексу.

Відповідний лист президента асоціації Олександра Сугоняко надіслано прем`єр-міністру Миколі Азарову та голові профільного парламентського комітету Віталію Хомутинніку.

Як повідомляється в листі АУБ, податкова служба в своїх листах-роз’ясненнях вважає неправомірним  відображення у податкових деклараціях з податку на прибуток за другий квартал 2011 року від`ємного значення об`єкта оподаткування, отриманого у попередні роки. 

Разом з тим, наголошує президент АУБ, така позиція податківців суперечить як нормам Податкового кодексу, так і суті проведеної урядом податкової реформи.

Реклама:

В АУБ відзначають, що у Податковому кодексі чітко визначено, що розрахунок об`єкта оподаткування здійснюється з урахуванням збитків попереднього року, що є цілком правомірним і логічним. 

З огляду на чинне законодавство  АУБ вважає правомірним включення платниками податків в податкову декларацію за 2 квартал 2011 року підсумків I кварталу, в якому вже були враховані у складі витрат від’ємні результати попередніх податкових періодів, а також від`ємне значення, отримане за результатами першого кварталу 2011 року.

В повідомленні наголошується, що підтвердженням такої позиції АУБ є науково-практичний коментар до Податкового кодексу, розроблений Міністерством фінансів разом з Національним університетом ДПСУ.

"Проте податкові органи, керуючись лише вищезгаданими листами ДПАУ, збільшують платникам податку суму оподатковуваного прибутку на суму від`ємного значення об`єкта оподаткування попередніх років, тобто, вони повинні сплатити податок також ще і з непогашених збитків", - повідомляє АУБ.

За словами Сугоняко, така позиція податкових органів є неприпустимою, і порушує конституційні права платників податків та  погіршує їх фінансовий стан. 

Крім того, це  збільшить  навантаження і на судові органи, до яких платники податків змушені звертатися за захистом своїх прав, вважають в асоціації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: