"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки масово підвищують дохідність депозитів. Не вистачає ресурсів?

Понеділок, 24 жовтня 2011, 10:58

Дефіцит гривневих коштів змусив банки піти на істотний перегляд ставок за депозитами фізичних осіб.

За останні тижні банки підняли їх дохідність у середньому до 15-16%, пише "Комерсант-Україна".

У п'ятницю "Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб", що публікується НБУ, вперше з початку існування перевищив позначку в 14%.

Дев'ятимісячні ставки 30 банків з найбільшими портфелями фізичних осіб становили в середньому 14,12%, річні - 14,14%.

Реклама:

Депозити на півроку також подорожчали - шестимісячний індикатор вперше перевищив позначку в 13%, піднявшись на 15 базисних пунктів.

"Щедрість" банкірів є вимушеною, оскільки в серпні-вересні вони в перший раз за два роки зіткнулися з відтоком гривневих коштів з роздрібних депозитів, сумарно втративши при цьому 3,57 мільярда гривень.

Видання опитало найбільші і великі банки, і виявилося, що в середньому вони підвищують ставки на 1-2 процентних пункти, а остання хвиля перегляду ставок пройшла на минулому тижні.

У понеділок банк "Фінанси та Кредит" підвищив прибутковість вкладів у гривні для фізичних осіб на 1%, до 16,5%, у доларах - на 0,25%, до 9,5%.

Вже у вівторок ставки переглянули "Дельта банк" і дві великі російські фінустанови. "ВТБ банк" підвищив ставки річних вкладів на 1,5 процентних пункту, шестимісячних - на 2 п.п.

На ті ж 2 п. п. підвищив прибутковість вкладів і "Дочірній банк Сбєбанку Росії", в іноземній валюті - на 0,5 п. п.

Голова правління установи Ігор Юшко пояснив рішення банку декількома факторами.

"З вересня по грудень традиційно зростає бізнес-активність і зростає попит на гроші. Крім того, існують інфляційні очікування населення. Співвідношення вкладів у гривні, доларах та євро потроху змінюється на користь останніх, і, підвищуючи ставки за гривневими депозитами, банки вирівнюють баланс між вкладами", - зазначив він.

Тенденції слідують не тільки найбільші гравці ринку, вартість депозитів в менших установах ще вище.

В минулу середу "БМ банк" в залежності від виду вкладу підвищив ставки на 1,5-2 процентних пункту і тепер пропонує до 21% у гривні, до 12,5% в доларах, 8% - в євро.

"Платинум банк" збільшив відсотки по вкладах у гривні до 17,8%.

"Зміни пов'язані з підвищеною зацікавленістю всіх банків у залученні ресурсів, зумовленої дефіцитом вільної гривні у системі і підвищенням ставок на міжбанківському ринку", - підтверджує директор роздрібного бізнесу "Альфа банку" Піотр Качмарек.

Ставки вгору штовхає також споживче кредитування, обсяг якого з початку року виріс на 25%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: