Україна готова скасувати мита для машин з Євросоюзу

Понеділок, 24 жовтня 2011, 09:55

Україна домовилася з ЄС про механізм застосування захисних заходів у двосторонній торгівлі чутливими для обох ринків товарами.

Про це повідомили учасники української делегації останніх переговорів про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, які завершилися в четвер, пише "Комерсант-Україна".

Директор департаменту міжнародних економічних відносин Міністерства аграрної політики і продовольства Тарас Качка зазначив, що обсяг безмитного імпорту європейських автомобілів в Україну становитиме 45 тисяч одиниць на рік.

Цей рівень урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький назвав традиційним обсягом імпорту у базовому періоді 2005-2007 років.

Реклама:

"Якщо імпорт в будь-якому наступному році не буде досягати цього рівня, то ми, природно, не будемо застосовувати ніяких заходів. Якщо ж його буде перевищено, тоді буде застосовуватися ще один параметр - частка на ринку", - розповів чиновник інформаційного сайту EUplus.

Починаючи з першого року роботи ЗВТ, частка автомобілів з ЄС становитиме 20% нашого ринку, а через шість років вона підвищиться до 25%, уточнив Качка.

Це означає, що навіть у разі зростання обсягу імпорту автомобілів з ЄС, наприклад до 50 тисяч одиниць, захисні заходи у вигляді повернення мита в 10% не будуть застосовуватися, якщо їх частка на ринку залишиться менше 20%.

"Але якщо частка буде перевищена, ми маємо право ввести мито в розмірі тієї, що діє зараз. Правда, при цьому передбачена певна процедура консультацій, повідомлення. Це не буде спонтанним рішенням: скажімо, ось сьогодні досягли певного рівня, а завтра вводиться мито", - сказав П'ятницький.

"Звичайно, якщо ми помітимо порушення в листопаді, то термін дії захисних заходів буде невеликий - близько місяця. Але наступного року ми також проведемо розрахунки - і якщо знайдемо порушення, то знову застосуємо захисні заходи", - пояснив Качка.

В рамках СОТ Україна повинна зменшити експортне мито на насіння соняшнику з 15% до 10%, а при торгівлі з ЄС відбудеться ще більш суттєве її зниження - протягом 15 років по 1 процентному пункту на рік, до нуля.

Але якщо експорт в ЄС буде перевищувати певний обсяг, то ставка мита підвищиться до рівня, який застосовується у відносинах із СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: