"Спрощенка": Могло бути краще, але дарованому ЄП в зуби не заглядають

Неділя, 23 жовтня 2011, 18:25

20 жовтня Верховна рада прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" - про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва.

Фізособи на єдиному податку (ЄП) обмежені оборотом у 3 мільйони гривень на рік, а юрособи - у 5 мільйонів гривень - межі кількості найнятих працівників при цьому не змінилися, пише DT.UA.

Славнозвісний підпункт 139.1.12 Податкового кодексу - про заборону включення проплат фіз-єдиноподатникам до витрат підприємства законом виключено.

Підприємці, які надають послуги юридичним особам, що перебувають на загальній системі, а також продавці-посередники/орендодавці/оцінювачі нерухомості включаються незалежно від (не)перевищення обороту 1 мільйона гривень до "понад мільйонної" групи, де ставка єдиного податку становитиме 5%.

Реклама:

Якщо обсяг послуг, які надаються такими фізособами на ЄП платникам ПДВ, не перевищує 300 тисяч гривень за останні 12 місяців або 3% + ПДВ.

Водночас підприємці з річним оборотом до 1 мільйона гривень, які продають "загальним" юрособам не послуги, а товари, можуть - як й інші фізособи-єдинщики-домільйонники! - сплачувати єдиний податок за фіксованою ставкою (до 20% мінімальної місячної зарплати).

Ринковий роздріб та/або побутові послуги з оборотом до 150 тисяч гривень на рік дають право сплачувати як єдиний податок до 10% мінімальної зарплати.

До новозаборонених для ЄП видів віднесли:

- видобуток, реалізацію корисних копалин;

- діяльність у сфері фінансового посередництва;

- управління підприємствами;

- надання послуг пошти та зв’язку;

- продаж предметів мистецтва й антикваріату;

- організацію, проведення гастрольних заходів;

- діяльність нерезидентів;

Заборонили тільки для фіз-СПД на ЄП:

- технічні випробування та дослідження;

- аудит (!);

- оренду земельних ділянок, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлових приміщень, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлових приміщень (будівель, споруд) та/або їх частин, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Закон набуває чинності з 1 січня 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: