"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: В Україні величезний відкладений попит

П'ятниця, 21 жовтня 2011, 20:58

Українська будівельна галузь рано чи пізно зіткнеться з високим попитом на житло.

Таку думку в програмі "Детектор ринку" на Першому Діловому телеканалі висловив голова Української будівельної асоціації (УБА) Лев Парцхаладзе.

"В нас величезний відкладений попит ", - стверджує він.

За його словами, в 1986 році в Україну вводилося в експлуатацію мінімум 24 мільйона квадратних метрів житла.

Реклама:

"У кращі часи незалежності - в 2007-2008 роках - попит досягав 16 мільйонів квадратних метрів. І попит ще був великий", - підкреслює голова УБА.

Парцхаладзе вважає, що попит також буде підігрівати знос "величезної кількості об'єктів часів Великої вітчизняної війни".

"Це "сталінки", "хрущовки" і панельні будинки. Термін експлуатації цих об'єктів вже давно вичерпав себе", - каже експерт.

"У Китаї, населення якого перевищує мільярд, щорічно будується 1 квадратний метр на одну людину в середньому. У Європі, де житлом усі забезпечені, те ж саме. У Росії цей показник становить 0,4-0,5, у нас тільки 0, 1-0,2 ", - підкреслює голова УБА.

На його думку, така ситуація може привести до катастрофічних наслідків.

"Нам сьогодні необхідно будувати, інакше через деякий час, коли доходи населення почнуть знову відновлюватися, ціни можуть різко підскочити", - припускає Парцхаладзе.

За його словами, з початку 2011 року відслідковується тенденція поліпшення попиту.

"Вже є відчуття "дна". Не можу сказати, що все значно стало зростати, але супутні сприятливі фактори для цього є", - вважає керівник УБА.

Експерт зазначає, що спостерігається "потепління" у відносинах будівельних компаній з банками, і фінансові установи вже більш зговірливі у питаннях фінансування середньострокових позичок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!