Росія готова судитися з Євросоюзом, щоб зберегти газову монополію

П'ятниця, 21 жовтня 2011, 19:38

Голова МЗС РФ Сергій Лавров каже, що Москву непокоїть застосування Європи третього енергопакету щодо російських компаній, і не виключає звернення до суду.

Про це він сказав в ефірі радіостанцій "Ехо Москви", "Голос Росії" і "Радіо Росії", повідомляє "Інтерфакс Україна".

"Те, що відбувається зараз на європейському газовому ринку, безумовно, нас серйозно хвилює", - зазначив Лавров.

"Односторонні кроки, які Єврокомісія приймає, і які, до речі сказати, далеко не завжди узгоджені і підтримуються країнами-членами ЄС, такі односторонні дії нас турбують", заявив російський чиновник.

Реклама:

"Третій енергопакет, який Євросоюз ухвалив з подачі Єврокомісії, містить прямі положення, які вступають в пряме протиріччя із зобов'язаннями країн-членів Євросоюзу і самої Єврокомісії", - додав він.

За його словами, кроки ЄК порушують зобов'язання, які містяться у двосторонніх угодах Росії з країнами ЄС про взаємний захист інвестицій.

"У кожній з цих угод закріплений принцип непогіршення умов діяльності бізнесу на території один одного. Третій енергопакет реально такі умови погіршує", - сказав міністр.

Він заявив, що в діючій угоді про партнерство і співробітництво між РФ і ЄС також є запис про те, що сторони не будуть вживати дії, які ведуть до погіршення умов ведення бізнесу.

"Це юридична сторона справи. І я думаю, така опція в нас завжди зберігається - ці документи пред'являються в суді, пред'являються в арбітражі", - заявив Лавров.

Він заявив, що переговори, які йдуть по лінії міністерства енергетики та комісара з енергетики ЄС, дадуть результат.

"Переговори спрямовані на те, щоб не допустити ретроспективного застосування третього енергетичного пакета відносно тих проектів, які вже завершені або які знаходяться в стадії реалізації", - повідомив міністр.

"Суд, я думаю, завжди залишається інструментом у наших руках. Але краще б домовитися без суду, оскільки суд - це завжди довго, а енергетична ситуація в Європі, особливо після тих рішень, які були прийняті щодо долі ядерної енергетики, напевно, не найпростіша", - сказав Лавров.

Третій енергетичний пакет являє собою план з лібералізації ринку електроенергії та газу в ЄС. Він був затверджений у Євросоюзі в 2009 році, в даний час йде процес його схвалення в національних парламентах європейських країн.

Документ, зокрема, наказує всім країнам Євросоюзу забезпечити поділ бізнесу з продажу і транспортування газу. Єврокомісія сподівається таким чином підвищити конкуренцію в галузі, створити умови для виходу на ринок нових гравців і зниження цін на енергію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!