"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Автомобілі з ЄС звільнять від імпортного мита?

П'ятниця, 21 жовтня 2011, 17:44

Україна і ЄС узгодили двосторонні захисні заходи щодо автомобілів і експортних мит.

Про це повідомив уповноважений Кабінету міністрів з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький, передає УНІАН.

"По суті справи, було вирішено два питання, які стосуються торгівлі товарами. Це питання експортних мит і питання доступу на ринок автомобілів", - сказав Пятницький.

Зокрема, він сказав, що сторони погоджували питання лібералізації стосунків у попередні раунди переговорів, а під час останніх зустрічей у Брюсселі цього тижня були погоджені двосторонні захисні механізми.

Реклама:

За словами Пятницького, після набуття чинності угоди про асоціацію Україна зможе відновлювати імпортне мито на автомобілі до їх нинішнього рівня в 10% у разі різкого росту імпорту автомобілів, і різкого збільшення їх частки на ринку.

Як базовий період для порівняння буде використовуватися імпорт автомобілів у 2005-2007 роках.

"Якщо об'єм імпорту у будь-якому подальшому році не досягає цього рівня у процесі лібералізації, то ми, природно, не застосовуємо ніяких заходів. Якщо ж він перевершує цей рівень, тоді є ще один параметр - частка на ринку", - зазначив Пятницький.

За його словами, параметр частки на ринку важливий, оскільки бувають "хороші" і "погані" роки продажів, коли загальна кількість проданих в Україні автомобілів може значно відрізнятися.

"І ми домовилися з ЄС про те, що в таких випадках, випадках хороших років, параметр частки на ринку також застосовуватиметься. І якщо об'єм імпорту не перевищуватиме частку на ринку, ми також не застосовуватимемо захисних заходів", - сказав уповноважений Кабміну.

При цьому він зазначив, що передбачена спеціальна процедура повідомлення європейської сторони і консультацій, які не можуть бути заблоковані.

За його словами, схожа схема застосовуватиметься і щодо найбільш чутливих для України товарів, на які встановлено експортне мито, зокрема, на насіння соняшника, шкіри і лом кольорових металів.

"Я вважаю, що наші колеги з аграрного сектора, які завжди були стурбовані цим питанням, і, зокрема, виробники олійних культур, напевно, мають бути задоволені досягнутими результатами. Але про це ми вже від них дізнаємося", - сказав Пятницький.

Він також додав, що такі захисні заходи будуть тимчасовими, і у разі їх введення, як правило, діятимуть до кінця поточного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: