"Бютівці" вимагають розібратися, навіщо НБУ збирає дані про клієнтів банків

П'ятниця, 21 жовтня 2011, 15:05

12 народних депутатів - членів фракції "БЮТ-Батьківщина" - звернулися до Генпрокуратури з вимогою розслідувати ситуацію зі збором комерційними банками конфіденційної інформації про громадян.

Про це повідомив народний депутат Сергій Підгорний, який був серед тих, хто підписав відповідне звернення, передає УНІАН.

Він зазначив, що депутатам БЮТ за останні дні надійшли численні звернення громадян, у тому числі студентів, працівників бюджетної сфери, які отримують заробітну плату за платіжними картками комерційних банків.

"У своїх зверненнях громадяни висловлюють обурення тим, що банки направили їм листи, до яких додаються анкети, з вимогою їх заповнити. Ці анкети містять питання суто конфіденційного змісту: про депозити в інших банках, про нерухомість, про ставлення до публічних людей, дітей, онуків, батьків, бабусь, дідусів... Тобто, дуже широке коло питань, які найчастіше не мають ніякого відношення до матеріального стану власників банківських карток", - підкреслив Підгорний.

Реклама:

"Виникає питання: для чого збирається така глибоко конфіденційна інформація? Тим більше, що у своїх листах всі банки категорично повідомляють, що в разі незаповнення таких анкет, банки залишають за собою право зупинити з клієнтом будь-які дії, а фактично припинити виплату зароблених грошей ", - сказав Подгорний.

Народний депутат зазначив, що було б зрозуміло, коли збирається така інформація в разі, якщо банк надає кредит фізичній особі.

"А ось для чого збирається інформація про людей, яким у більшості випадків нав'язали банківські платіжні картки, а тепер вимагають таку інформацію, - не відомо. І ще одне питання: чи не викличе це соціальний бунт у студентів, працівників бюджетної сфери та й пенсіонерів, які також отримують пенсії по банківських картках?", - зазначив Підгорний.

Народний депутат також повідомив, що таку інформацію комерційні банки збирають за вказівкою Національного банку, який видав відповідне розпорядження під номером 22 від 31 січня 2011 року.

Саме тому, за його словами, депутати фракції "БЮТ-Батьківщина", включно з головою фракції, направили запит до Генпрокуратури з вимогою негайно розібратися, з якою метою, з чиєї ініціативи Національний банк намагається акумулювати інформацію про громадян навіть у більшому обсязі, ніж цього вимагає податкова адміністрація від фізичних осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!