Прокурори перевірять директора Сбєрбанку Росії

Четвер, 20 жовтня 2011, 12:24

Сбєрбанку Росії не щастить на статусних іноземних директорів.

Раджат Гупта з McKinsey виявився замішаний в інсайдерській торгівлі, а тепер італійські власті підозрюють в ухиленні від сплати податків екс-керівника Unicredit Алессандро Профумо, пишуть "Вєдомости".

У ході розслідування поліція за рішенням міланського суду заарештувала активи найбільшого банку країни - Unicredit - на 245 мільйонів євро.

Складну схему щодо скорочення податкових платежів італійському банку запропонував британський Barclays.

Реклама:

У число 20 топ-менеджерів, чия діяльність аналізується в рамках розслідування про ухилення від сплати податків, входить колишній гендиректор Unicredit Алессандро Профумо, розповіла Bloomberg людина, безпосередньо знайома з розслідуванням.

Прокурори з'ясовують, чи не робив банк шахрайських дій, вдавшись до інвестиційної схеми, яка нібито допомогла йому скоротити податкові платежі.

Розслідування стосується операцій в 2007 і 2008 років, коли Профумо очолював банк, повідомляє Financial Times. У розслідуванні також фігурують три співробітники Barclays.

Фінансова поліція заарештувала активи, пов'язані з "шахрайськими діями через серію складних міжнародних операцій, які проводилися за допомогою корпоративних структур та фінансових інструментів", йдеться у її заяві.

Unicredit "дуже здивований діями [поліції] і впевнений, що і банк, і його співробітники діяли коректно і належним чином", говориться в його заяві. У Barclays поки відмовляються від коментарів.

Розслідування щодо Unicredit ведеться з 2009 року; тоді італійські ЗМІ повідомляли, що поліція провела обшуки в банку і отримала електронні дані від Barclays.

Газета Il Sole 24 Ore тоді повідомила, що Barclays запропонував Unicredit і Intesa Sanpaolo, другому за величиною банку Італії, план під назвою Brontos.

Він припускав переклад британським банком активів через свій міланський офіс, використовуючи Unicredit і Intesa як контрагентів в угоді, яка створила б прибуток в 75 мільйонів євро - її пропонувалося розділити на трьох. Intesa пропозицією не скористався.

Unicredit повинен був заплатити податок з 100% грошових потоків, отриманих через цю схему, повідомляють італійські газети, але заплатив лише 5%, оскільки вони були враховані як дивіденди від інвестицій в акції, а не відсотки за депозитом.

Профумо очолював Uni-credit до вересня 2010 року і за 13 років перетворив середній регіональний банк в один з найбільших в світі, що працює в 22 країнах, включаючи Центральну та Східну Європу і Росію.

У 2004-2007 роках на поглинання в Європі банк витратив 60 мільярдів доларів.

Цей досвід привернув увагу Германа Грефа, президента Сбєрбанку, який готується до експансії на закордонні ринки.

На початку 2011 року Профумо став радником Грефа, а в червні був обраний до наглядової ради банку.

Він брав участь у першій покупці Сбєрбанку – "Тройки діалог". У вересні найбільший банк Росії придбав Volksbank Int., який Греф назвав платформою для розвитку і придбань Сбєрбанку в Східній Європі.

З іншим своїм директором, які опинилися в центрі скандалу, - членом ради директорів Goldman Sachs і колишнім керуючим директором McKinsey Раджат Гуптою Сбєрбанк співпрацював до закінчення розслідування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!