Молдова претендує на 120 об’єктів в Україні

Неділя, 2 жовтня 2011, 11:53
Молдавська сторона претендує на 120 об'єктів на території України.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявив виконуючий обов'язки президента, голова парламенту Республіки Молдова Маріан Лупу.

З них український Фонд держмайна визнає молдавськими 47 об'єктів, у тому числі пансіонат "Молдова" в Трускавці.

За словами Лупу, ратифікація додаткового протоколу до угоди про взаємне визнання прав і регулювання відносин власності відкриє Україні та Молдові можливості для зняття бар'єрів, що гальмують процес взаємного визнання власності.

Він нагадав, що Молдова ратифікувала цей документ у липні 2011 року. За результатами переговорів з президентом Віктором Януковичем Верховна Рада в найближчі один-два тижні також ратифікує цей протокол.

"За моєю інформацією, усі ці переговори про власність мали певні неясності та затягували процес. Додатковий протокол до угоди про взаємне визнання власності їх знімає, дає нові перспективи для переговорів", - підкреслив в.о. президента Молдови.

"Для України інтерес, передусім, має Дністровська ГЕС. Є зацікавленість у цілій низці об'єктів на території України з боку Молдови", - сказав Лупу.

Він також повідомив, що в ході зустрічі з Януковичем запропонував проводити технічну роботу над такими спірними питаннями, як демаркація і власність, не послідовно, а паралельно.

"Ми також можемо синхронізувати підписання офіційних документів щодо власності та демаркації кордону, зробити це в один день, в одному місці", - додав в.о. президента Молдови.

Лупу підкреслив, що особливих проблем з демаркацією кордону немає.

"На північній ділянці близько 300 км кордону вже демаркували. На південній ділянці, по-моєму, 450-470 км також демарковано. По центральній ділянці, Придністров'ю, добра половина кордону узгоджена. Залишається два питання: демаркація кордону в районах Новодністровської ГЕС і Джурджулешти", - розповів він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: