Moody's скоротило рейтинг Іспанії на два ступені

Середа, 19 жовтня 2011, 16:05

Агентство Moody's Investors Service скоротило суверенний кредитний рейтинг Іспанії на два ступені, заявивши, що рівні заборгованості в банківському і корпоративному секторах роблять країну вразливою до фінансових стресів.

Погіршення перспектив зростання в єврозоні ускладнить для Іспанії досягнення її амбітних бюджетних цілей, додало агентство.

Зокрема Moody's повідомило, що як і раніше, серйозно стурбовано ситуацією з фінансуванням у регіональних урядах. Агентство знизило рейтинг країни до "A1" з "Aa2", повідомляє Reuters.

Іспанія пообіцяла, що скоротить дефіцит бюджету до 6% ВВП цього року з 9,3% ВВП в 2010 році, однак багато економістів побоюються, що цьому завадять недоліки бюджетної дисципліни на регіональному рівні.

Реклама:

Регіональні уряди повинні в цьому році досягти дефіциту в 1,3% ВВП.

"Не всі регіони однакові. Але ми думаємо, що регіони відхиляться від загального орієнтиру дефіциту цього року", - сказала Кетрін Муелброннер з Sovereign Group Moody's.

Рейтинг Іспанії може бути скорочений знову, якщо боргова криза буде розвиватися, попередило Moody's.

З тих пір, як рейтинг Іспанії був поставлений на перегляд в кінці липня, не з'явилося жодних надійних способів вирішення суверенної боргової кризи, і повне відновлення довіри в будь-якому випадку займе час, говориться в доповіді агентства.

Зниження рейтингу Іспанії додатково тиснутиме на лідерів єврозони, які зустрінуться на найближчих вихідних, щоб обговорити способи виходу з кризи.

Британська газета Guardian написала у вівторок, що Німеччина і Франція вирішили збільшити фонд допомоги єврозони до 2 трильйонів євро, що викликало ралі на ринках. Пізніше ця новина була спростована.

Moody's скоротило рейтинг Іспанії останнім з трьох найбільших агентств, ы виявилось більш агресивним, ніж його колеги: Standard & Poor's і Fitch Ratings оцінюють статус країни на один щабель вище.

Ринкові аналітики вважають, що ця новина хоча й не є несподіваною, але все ж підкреслює серйозність європейської боргової кризи.

"Якщо єврозона не знайде спосіб взяти ситуацію під контроль, прибутковість іспанських облігацій продовжить зростати, і у них з'являться проблеми з фінансуванням власних потреб", - сказала Джессіка Ховерсен з MF Global.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: