Експортери зерна чекають Януковича

Вівторок, 18 жовтня 2011, 13:42

Україна з початку поточного маркетингового року експортувала 3,840 мільйона тонн зерна, що на 1,2 мільйона тонн менше аналогічного періоду минулого МР.

Про це повідомив директор департаменту економічного розвитку та аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Сергій Кваша на прес-конференції у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, до 17 жовтня країна експортувала 1,625 мільйона тонн пшениці, 1,67 мільйона тонн ячменю, 500 тисяч тонн кукурудзи і 530 тисяч тонн ріпаку.

Директор департаменту також повідомив, що "в даний час в портах знаходиться 1,260 мільйона тонн зерна", зокрема, пшениці - 670 тисяч тонн, ячменю і кукурудзи - по 300 тисяч тонн.

Реклама:

З посиланням на дані Мінагропрод він повідомив, що до 17 жовтня на кораблі було додано 220 тисяч тонн зерна.

"Ми можемо пояснити зниження інтенсивності експорту тим, що ще не підписаний закон про скасування мит президентом України ... Всі чекають його підписання з тим, щоб не відвантажувати зараз і тим самим не платити податки - експортні мита, які раніше скасував український парламент", - сказав він.

Крім того, Кваша повідомив про необхідність експорту 23 мільйони тонн зерна у кінця МР, який закінчується в червні 2012 року.

Разом з тим він не виключив ймовірність продовження експорту цієї продукції вже в наступному маркетинговому році - з початку липня 2012 року.

Як повідомлялося у вівторок з посиланням на джерело, Янукович "найближчим часом, можна навіть сказати, що сьогодні ввечері або завтра, підпише закон про скасування мит на зернові. Але в будь-якому випадку цей закон точно буде підписаний".

Верховна рада 7 жовтня скасувала мито на експорт кукурудзи і пшениці, залишивши при цьому мито на експорт ячменю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!