Думка експерта: Банки не задоволені захистом кредиторів

Вівторок, 18 жовтня 2011, 10:59

Президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання правових відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг.

За словами голови Асоціації українських банків Олександра Сугоняко, "прийняття та підписання цього закону матиме позитивне значення для стимулювання кредитування економіки України".

Прийнятий закон передбачає законодавчу заборону на надання споживчих кредитів в іноземній валюті.

Також законопроект містить ряд важливих положень щодо захисту прав кредитора, вдосконалення процедури банкрутства, процедури звернення стягнення на майно боржника, процедури продажу права вимоги за кредитними договорами тощо.

Реклама:

Утім, на думку Сугоняко, депутатами не було враховано ряд важливих питань, які підіймала АУБ.

Зокрема, мова йде про вдосконалення процедури арешту майна боржника, встановлення можливості реалізації виконавчою службою майнових прав та прав вимоги боржника до його дебіторів.

"Після внесення пропозицій президента із тексту законопроекту були виключені важливі положення щодо банкрутства", - зазначається в листі АУБ.

Зокрема, це стосується моменту введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, накладення на етапі розпорядження арешту на майно боржника, що є предметом застави.

"З огляду на це, АУБ не припиняє роботи над вдосконаленням даного закону та буде ініціювати внесення пропозицій банківської спільноти у якості окремих проектів законів", - наголошують в АУБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!