Україна почала входити в рецесію?

Вівторок, 18 жовтня 2011, 09:45

Погіршення ситуації на світових ринках вже вплинуло на українську економіку.

Як повідомили в Держстаті, темпи зростання промислового виробництва у вересні 2011 року сповільнилися в півтора разу в порівнянні з серпнем - з 9,6% до 6,4%, пише "Комерсант-Україна".

У результаті кумулятивний показник зростання промисловості сповільнилося на 0,3 процентних пункту, до 8,6%.

Найгірші темпи в 2011 році спостерігалися у квітні - 4,9%.

Реклама:

Погіршення ситуації зафіксовано в ключових галузях української промисловості, у тому числі в металургії – падіння з 18,7% до 7%.

"Традиційно показники вересня в порівнянні з серпнем демонструють зростання обсягів виробництва, а в 2011 році через падіння попиту стався спад на 3,6%", - говорить аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка.

Він вважає, що гальмування триватиме в жовтні, і прогнозує падіння середньоденного виробництва сталі на 3-5%. Однак оскільки в жовтні більше робочих днів, ніж у вересні, падіння за підсумками місяця можна уникнути.

"Швидше за все така ж тенденція буде і в листопаді. Усі чекають зниження цін на сталь і готові укладати контракти на листопад лише з дисконтом до 10%", - пояснив експерт.

"Однак реальних причин для довгострокового погіршення немає - попит є, просто поки він не підкріплений кредитними ресурсами. Тому ми розраховуємо, що це зниження буде недовгим, і як тільки ситуація з європейськими банками вирішиться , попит відновиться ", - пояснив президент індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд.

Погіршилися темпи зростання у виробництві і розподілі електроенергії, газу та води - з 0,9% до 0,5%; а також у хімічній і нафтохімічній промисловості - з 21,4% до 9,4%.

"Враховуючи те, що світові ціни на продукцію хімічної промисловості залишаються високими - в середньому на 50% вище, ніж рік назад, таке зниження важко пояснити. Ймовірно, ближче до кінця року ми знову побачимо зростання", - відзначає аналітик ІК Concorde Capital Антоніна Давиденко.

У легкій промисловості зростання виробництва в 9,7% змінилося спадом до -3%, а у виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення спад поглибився з 10,8% до 24,3%. Поліпшення темпів зафіксоване у видобувній з 8,4% до 9,1%, харчової - до 6,2% після падіння на 5,3% - промисловості.

Крім промвиробництва, гальмування зростання за підсумками вересня також було зафіксовано і в інших галузях економіки.

"Очевидно, що процеси у світовій економіці не обійшли стороною і Україну. Розраховувати за підсумками року на зростання ВВП в 4,5-5% уже не доводиться. Дай бог вийти на зростання в 4%", - резюмував директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!