Попит на український метал різко знизився

Вівторок, 18 жовтня 2011, 09:35

Металургія, локомотив української економіки, знову зазнає труднощів зі збутом своєї продукції.

Експортні ціни на українську металопродукцію обвалилися в середині вересня і продовжують знижуватися, пише "Комерсант-Україна".

"Востаннє така ситуація спостерігалася у квітні-червні 2010 року, коли на тлі проблем в Греції різко обвалилися ціни", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров.

Директор ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Володимир Власюк каже, що при поточних експортних цінах на металопродукцію окремі метпідприємства України опинилися за межею рентабельності.

Реклама:

У першу чергу це стосується меткомбінатів "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД), які на 100% залежать від зовнішніх постачальників залізної руди.

"Ми не очікуємо зростання темпів споживання сталі в найближчим часом. Тому не інтегровані металургійні компанії будуть змушені знижувати обсяги виробництва", - вважає він.

Зараз попит на металопродукцію залишається невисоким через невизначену ситуацію на ринку, кажуть у прес-службі "Метінвесту".

"На нашу думку, основна причина зниження попиту з боку кінцевих споживачів і трейдерів - волатильність цін, викликана нестабільністю світової фінансової системи", - відзначають в компанії.

У той же час, за даними "Метінвесту", реальний рівень споживання на ринках знизився незначно, і зараз сталеливарні підприємства компанії продовжують працювати з 100% завантаженням потужностей.

"Як тільки ціни досягнуть дна, попит на металопродукцію відновиться. Очікується, що обсяги реалізації і, можливо, підвищення цін будуть спостерігатися вже в грудні", - вважають в компанії.

У Dragon Capital припускають, що в жовтні виробництво сталі в Україні може впасти на 5% порівняно з вереснем, а в листопаді буде ще нижче.

"В цілому по року ми очікуємо приросту на 6%, до 34,7 мільйона тонн, завдяки тому, що перші місяці року були вдалими", - говорить Макаров.

На його думку, відновлення попиту і зростання цін на метал варто очікувати вже в першому кварталі 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!